artikel

Ovenschotel met groene asperges, sjalotjes, beenham en Grolsch Lentebok

Horeca

Ingrediënten voor vier personen:

 • 400 gram groene asperges
 • 4 sjalotjes
 • 300 gram gekookte beenham, aan een stuk
 • 400 gram aardappelen
 • 4 eetlepels slagroom
 • 2 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
 • 3 eetlepel roomboter
 • mespuntje nootmuskaat
 • 2 dl Grolsch Lentebok (flesje van 30 cl)
 • peper uit de molen en zout naar smaak
 • Bereidingswijze:

  Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Groene asperges in schuine stukken snijden en in een stoommandje, boven heet water beetgaar stomen. Beenham in blokjes snijden. Een mengsel van zonnebloemolie en 1 eetlepel roomboter in een koekenpan verwarmen en de sjalotjes al roerende goudgeel laten worden. Hittebron verlagen, blokjes beenham en het bier toevoegen en gedurende 5 minuten stoven. Op smaak brengen met peper en zout.

  Oven op 200 graden Celsius voorverwarmen. Aardappelen schillen, in blokjes snijden en met een snufje zout gaar koken. Afgieten en slagroom, 2 eetlepels roomboter en een mespuntje nootmuskaat erdoor roeren. Met een stamper zo fijn mogelijk maken. Beenham, sjalotjes, asperges en het bakvocht over een ovenschaal verdelen en gelijkmatig met aardappelpuree afdekken. Ovenstand op 180 graden Celsius zetten.

  Ovenschotel in het midden van de oven plaatsen en gedurende15 minuten bakken tot de bovenkant een gelijkmatige lichtbruine kleur heeft gekregen. Zo warm mogelijk over voorverwarmde borden verdelen, vergezeld van een tomaat- en komkommersalade en een goed gekoeld glas Grolsch Lentebok.