artikel

Productinformatie Knoflook

Horeca

Knoflook is niet meer weg te denken, ook niet uit de Nederlandse keuken. De pittige smaak en de verrukkelijke geur geven een extra ‘bouquet’ aan tal van gerechten. Naast keukenkruid staat knoflook ook bekend om z’n goede eigenschappen in de huis-, tuin- en keukengeneeskunde.

knoflookKnoflook (Allium sativum; sativum is Latijns voor gecultiveerd), is familie van de ui en de bieslook, en net als deze een bolgewas dat voor de winter zijn energie in een bol opslaat zodat het in de lente een voorsprong heeft en heel snel kan groeien, bloeien en zaad produceren.

Knoflook wordt zowel vers als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast. Knoflook is een kruid met een zeer doordringende smaak en geur, dat in Frankrijk en de mediterrane landen bijzonder veel gebruikt wordt.

Aan knoflook worden allerlei bijzondere eigenschappen toegedacht. In de Middeleeuwen werd knoflook geacht de duivel en heksen weg te houden. Knoflook kan inderdaad bacteriëndodend werken dankzij de component allicine.

Veel componenten in knoflook hebben zwavelmoleculen. Deze worden bijna allemaal door het lichaam verteerd, behalve allyl-methyl-sulfide (AMS). Dit wordt niet verteerd in de ingewanden, maar opgenomen in het bloed. Het bloed brengt de AMS naar de longen en de huid waar het een, voor anderen, onprettige geur veroorzaakt.

Ook kleine stukjes knoflook in de mond, zoals tussen de tanden, kunnen slechte adem veroorzaken. Dit laatste kan gedeeltelijk verholpen worden door peterselie te kauwen.

Reageer op dit artikel