artikel

Roken en rookvrij in een grand café

Horeca

Zoals de naam al zegt heeft een grand café meestal ook een redelijk groot vloeroppervlak. Vaak heeft men ook de beschikking over meerdere ruimtes, staan er tafels en stoelen en bieden ze niet alleen mogelijkheden om te drinken maar ook om te eten. Tenslotte zijn er vaak activiteiten zoals optredens of wordt tijdens uitgaansavonden de […]

Zoals de naam al zegt heeft een grand café meestal ook een redelijk groot vloeroppervlak. Vaak heeft men ook de beschikking over meerdere ruimtes, staan er tafels en stoelen en bieden ze niet alleen mogelijkheden om te drinken maar ook om te eten. Tenslotte zijn er vaak activiteiten zoals optredens of wordt tijdens uitgaansavonden de zaak leeggeruimd zodat er gedanst kan worden.

Bij heel veel bedrijven die over meerdere publieke ruimtes beschikken, is er vaak één ruimte die gewoon minder loopt en soms ook maar gedurende beperkte tijd is geopend. Vaak ligt die op de verdieping. Kijk eens of u die ruimte als rookvrije ruimte aan kunt wijzen. Koppelt u hier ook nog eenvoudige voorzieningen voor kinderen aan dan doet u ook mensen met kinderen een plezier. Voorzieningen voor kinderen kunnen heel simpel zijn: wij hebben bedrijven gezien die een deur of muur met schoolbordverf schilderden en daar geweldig mee scoorden.

Hebt u maar één ruimte dan kunt u vaak heel goed werken met rookvrije zones en rookzones. Dat wordt nog vergemakkelijkt doordat de meeste grand cafés gevuld zijn met tafeltjes en stoelen: mensen gaan ergens zitten en blijven dan in principe ook zitten; vaak is er zelfs bediening. Maak met tafelkaartjes en eventueel stickers duidelijk waar wel en waar niet gerookt mag worden.

Als u tijdens bijvoorbeeld de weekends of optredens de tafeltjes en stoelen verwijdert, dan kunt u de scheiding roken en rookvrij opheffen. In dat geval kunt u beter alleen met tafelkaartjes werken of u moet de stickers op een te verwijderen bordje plakken. U kunt dus niet alleen verschillende ruimtes aanwijzen waar wel en niet gerookt mag worden; u kunt dat ook variëren naar gelang de activiteiten in uw bedrijf.

  2005 2006 2007 2008
Grand cafés met rookvrije zone 25% 40% 60% 75%