artikel

Roken en rookvrij in een hotel

Horeca

Veruit de meeste hotels bieden nu al rookvrije kamers. Als u dat nog niet doet, kijk dan of u dat alsnog in kunt voeren. Het kost weinig moeite en door veel van uw gasten wordt het zeer op prijs gesteld. Een bijkomend voordeel is bovendien dat u minder slijtage hebt, van met name smeulende peuken. […]

Veruit de meeste hotels bieden nu al rookvrije kamers. Als u dat nog niet doet, kijk dan of u dat alsnog in kunt voeren. Het kost weinig moeite en door veel van uw gasten wordt het zeer op prijs gesteld. Een bijkomend voordeel is bovendien dat u minder slijtage hebt, van met name smeulende peuken.

Bij kleinere hotels is dit natuurlijk iets lastiger; de vraag naar roken of niet-roken kan door de kleine aantallen sterk variëren. U ontkomt er in veel gevallen echter niet aan om, als er toevallig een week veel vraag is naar kamers waar gerookt mag worden, enigszins te schipperen. Met extra luchten, zo mogelijk ‘s ochtends na vertrek van de gast, kunt u wel iets doen, maar een echte niet-roker zal dit niet als een echt rookvrije kamer ervaren. Naarmate het percentage rokers afneemt zal het ook steeds gemakkelijker worden om echte niet-rokenkamers aan te bieden

Voor kleine hotels kan de volgende richtlijn wel werken:

 • probeer in ieder geval één, liefst twee kamers echt rookvrij te houden, voor gasten die daar echt prijs op stellen. Wijs ook enkele rookkamers aan en enkele overgangskamers;
 • soms zullen gasten aangeven dat het hen niet uitmaakt, wijs dan een overgangskamer toe;
 • hebt u niet voldoende niet-rokenkamers dan vraagt u bij de reservering niet of uw gasten willen roken of niet.
 • Een verbod op roken op de kamers haalt in de meeste gevallen weinig uit.

  Hebt u appartementen of bungalows dan geldt feitelijk natuurlijk hetzelfde als voor een hotel.

    2005 2006 2007 2008
  Hotels met mogelijkheid tot rookvrij

  ontbijt
  20% 40% 75% 95%
  Hotels met rookvrije kamers 40% 75% 100% 100%