artikel

Roken en rookvrij in fastfood- of ijsbedrijf

Horeca

In het stappenplan is afgesproken dat eind 2008 de ijsbedrijven geheel rookvrij zijn. Dit geldt vooral voor die ijsbedrijven waar uitsluitend of vrijwel uitsluitend een afhaalfunctie aanwezig is. De verblijfsduur is daar in het algemeen heel kort en er zijn maar heel weinig mensen die tegelijk roken en ijs eten. Bovendien worden ijsbedrijven, net als […]

In het stappenplan is afgesproken dat eind 2008 de ijsbedrijven geheel rookvrij zijn. Dit geldt vooral voor die ijsbedrijven waar uitsluitend of vrijwel uitsluitend een afhaalfunctie aanwezig is. De verblijfsduur is daar in het algemeen heel kort en er zijn maar heel weinig mensen die tegelijk roken en ijs eten. Bovendien worden ijsbedrijven, net als veel fastfoodbedrijven, druk bezocht door kinderen.

Voor fastfoodbedrijven is afgesproken dat de helft van de bedrijven eind 2008 geheel rookvrij is. Vooral voor de bedrivjen die geen restaurantfunctie hebben is dat haalbaar. Net als bij ijsbedrijven geldt dat de verblijfsduur hier erg kort is. In het algemeen vinden veel mensen roken dan ongewenst.

Hebt u een wat groter bedrijf, dan kunt u kijken of u een rookvrije zone kunt creëren. Afgesproken is dat 80% van de bedrijven die niet geheel rookvrij zijn wel een rookvrije zone hebben. Hebt u als fastfood- of ijsbedrijf buiten een terras, dan is er natuurlijk geen bezwaar dat daar gerookt wordt.

Voor de volledigheid: voor fastfoodbedrijven zijn geen afspraken gemaakt over de vermindering van de tabaksverkoop. Deze bedrijven hebben ten aanzien van tabaksverkoop een zekere avondwinkelfunctie.

  2005 2006 2007 2008
Fastfoodbedrijven geheel rookvrij 20% 30% 40% 50%
Fastfoodbedrijven (overig)

met rookvrije zone
25% 50% 70% 80%
IJsbedrijven geheel rookvrij 40% 70% 95% 100%

Reageer op dit artikel