artikel

Rundvlees met pompoenblokjes, spitskool en IJsbok

Horeca

Ingrediënten voor vier personen:

 • 600 gram magere runderrib- of sukadelappen
 • 2 uien
 • 400 gram pompoen
 • 250 gram spitskool
 • 1 eetlepel rode paprikapoeder (zoet)
 • 1 eetlepel Worcestershire saus
 • 4 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
 • 3,5 dl runderbouillon
 • 1,5 dl IJsbok (fles van 75 cl)
 • 2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie
 • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Ui schillen en in stukjes snijden. Pompoen schillen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden. Spitskool in gelijkmatige reepjes snijden, afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. Runderrib- of sukadelappen in gelijkmatige blokjes snijden. Olie in een braadpan verwarmen en de blokjes al roerende aanbraden. Stukjes ui erdoor roeren tot ze glazig zijn.

Hittebron verlagen. Rode paprikapoeder erdoor roeren, bouillon toevoegen en gedurende ruim 2 uur met de deksel op de braadpan laten sudderen. Twintig minuten voor het einde van de stooftijd de pompoenblokjes toevoegen. Spitskool 5 minuten later erbij doen en verder stoven. Tien minuten voor het einde van de stooftijd het bier en Worcestershire saus erdoor roeren. Hittebron 3 minuten verhogen, vervolgens verlagen en verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Vlees, groenten en saus over voorverwarmde borden verdelen en garneren met fijngeknipte bladpeterselie.

Serveren met aardappelpuree of gekookte aardappelen, vergezeld van een goed gekoeld glas IJsbok.