artikel

Sint Patrick’s Day

Horeca

St. Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland en de Canadese provincies Newfoundland en Labrador. Deze dag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige van het land, Sint Patrick, of Patricius in het Nederlands herdenkt. Overal wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd; feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag.

patricksdaySt. Patrick’s Day wordt wereldwijd gevierd, met name in de landen waar veel Ieren naartoe zijn geemigreerd. Denk daarbij aan landen als de VS en Australië waar dan ook veel grote optochten worden georganiseerd. In New York vindt de oudste en grootste parade ter wereld plaats. Maar ook in Dublin en andere Ierse steden worden parades gehouden.

In veel landen is een jaarlijks groeiende groep mensen die St Patrick’s Day vieren; niet alleen Ieren of mensen met Ierse voorvaderen ! Er is ook een groep zonder Ierse wortels, die zichzelf ‘Irish for the day’ verklaren; zo heeft de voormalige burgemeester van New York, Ed Koch, zichzelf eens omgedoopt tot ‘Ed O’Koch’ voor Sint Patricius.

Ook is het een traditie dat de Taoiseach (de Ierse premier) en de President van de Verenigde Staten op St. Patrick’s Day overleg met elkaar hebben over de voortgang van het vredesproces in Ierland, en breder over de gevolgen van gebeurtenissen in de wereld.

St Patrick’s Day is niet alleen verbonden aan de Ierse cultuur, maar is ook een Christelijk feest dat door de Katholieke kerk, de Ierse Kerk en andere Anglicaanse Kerken gevierd wordt. Deze feestdag valt altijd in de lente en kan soms in de zogeheten ‘Holy Week’ vallen. Valt St Patrick’s Day in zo’n week, dan wordt de feestdag verschoven naar de tweede maandag na Pasen.

Reageer op dit artikel