artikel

Stappenplan bouw keuken

Horeca

Hanteer een bouwschema en voorkom problemen bij de bouw van uw keuken. Onderscheid daarin vier fasen: oriëntatie, conceptvorming, oplossing en bouw en realisatie. Tien beslissingen om tot een nieuwe keuken te komen 1. Oriëntatie A) Visie Wat is uw visie op voedsel, op keukeninrichting en op keukenorganisatie? Denk goed na over deze vragen. Want de […]

Hanteer een bouwschema en voorkom problemen bij de bouw van uw keuken. Onderscheid daarin vier fasen: oriëntatie, conceptvorming, oplossing en bouw en realisatie.

1. Oriëntatie

A) Visie

Wat is uw visie op voedsel, op keukeninrichting en op keukenorganisatie? Denk goed na over deze vragen. Want de keuze voor bijvoorbeeld veel convenienceproducten is van invloed op uw uiteindelijke keukeninrichting. Kijk bij collega-ondernemers en praat met ze. Betrek ook uw personeel bij de vorming van uw visie.

B) Wettelijk kader

Laat u informeren over wettelijke regelgeving over arbeidsomstandigheden, hygiëne, milieu en toegankelijkheid. Bent u cateraar en levert u aan derden? Dan moet uw kwaliteitszorgsysteem voldoen aan de NEN-ISO 9000 norm.

C) Trends

Onderscheid hierbij twee soorten: megatrends en consumententrends

Megatrends

 • Welvaartsgroei. Consument willen alles en nu!

 • Individualisering. Eigen belang staat voorop.

 • Globalisering. Afstanden bestaan niet meer. Producten uit de wereldkeuken zijn om de hoek te koop.

 • Technologiesering. Ontwikkeling technologie én acceptatie ervan gaat enorm snel.

 • Commercialisering. Geld verdienen is niet meer vies.

  Consumententrends

 • Echtheid en authenticiteit. Producten met ambachtelijke uitstraling zonder in te leveren aan comfort.

 • Genieten van lekker. We eten gezond en vers, maar niet als we eens uit de band willen springen.

 • Kwaliteit. Bereidheid te betalen voor hoogwaardige producten.

 • Verantwoordelijkheid. Leverancier is verantwoordelijk voor geleverde producten.

 • Tijd. Geen tijd voor rij bij de kassa, wel om te kiezen wat we willen eten.

  2. Conceptvorming

  Vorm een concept of scenario. Maak meerdere scenario’s zodat u altijd een alternatief heeft. Stel vervolgens een Programma van Eisen (PvE) op. Toets het PvE aan de verschillende scenario’s.

  3. Oplossing

  Loopt u bij de toetsing tegen knelpunten op, pas dan het concept aan. Toets daarna weer, en pas eventueel weer aan. Herhaal dit net zo lang tot er geen knelpunten meer zijn. Het ideale concept voor uw keuken is nu klaar.

  4. Bouw en realisatie

  Neem het document Programma van Eisen en maak een informatiedocument voor bouwers en techniek. Schrijf dit informatiedocument op maat per betrokken partij. Hierdoor voorkomt u ruis en houdt u de boodschap helder. Stel een gedetailleerde planning op, zodat alle partijen weten wat u van ze verlangt en wanneer.

 • Reageer op dit artikel