artikel

Tap het perfectie biertje stapsgewijs

Horeca

Toon uw vakmanschap aan uw gasten door een vakkundig biertje op ambachtelijke wijze te tappen. Hoe hoger de vakmanschap hoe hoger uw aanzien als horecaondernemer, vinden velen. Uw vakbekwaamheid vergroot de kans op nog een bestelling en een herhalingsbezoek. Stap 1 Spoel het glas in een bak met stromend water. Hoe koeler de temperatuur van […]

Toon uw vakmanschap aan uw gasten door een vakkundig biertje op ambachtelijke wijze te tappen. Hoe hoger de vakmanschap hoe hoger uw aanzien als horecaondernemer, vinden velen. Uw vakbekwaamheid vergroot de kans op nog een bestelling en een herhalingsbezoek.

Stap 1

Spoel het glas in een bak met stromend water. Hoe koeler de temperatuur van het spoelwater, hoe beter.

Stap 2

Neem enkele seconden de tijd om het glas te laten uitlekken. Er mag geen spoelwater in het glas achterblijven.

Stap 3

Het tappen kan beginnen. Houd het glas in eerste instantie schuin tegen de tuit van de kraan.

Stap 4

Trek de kraan met één slag volledig open. Laat de pils langs de binnenkant van het glas lopen. Zodra het bier de bovenkant bereikt, glas rechtop houden en de kraan in één beweging sluiten.

Stap 5

Het glas rechtshandig in één vloeiende beweging met een vochtige afschuimer afschuimen. Doe dit direct na het tappen, terwijl het bier nog ‘opkomt’.

Stap 6

Als alles goed is gegaan, bevat het bier een licht bollende schuimkraag van ongeveer twee vingers dikte. Parkeer het glas nooit onder de tapkraan omdat anders druppers van de tapkraan ‘kraters’ kunnen slaan in de schuimkraag.

Stap 7

In verband met hygiëne het glas laag beetpakken.

Tip: Ververs het water in het glas met de afschuimer regelmatig. Ten eerste om het schoon te houden en het tweede om de temperatuur ervan niet te laten oplopen.


Wilt u deze stappen nog eens zien omsierd met fraaie afbeeldingen? Bekijk dan hier de biertapmodule.

Meer weten over bier? Bijvoorbeeld over brouwerijen, bierglazen en koken met bier? Bekijk dan ons uitgebreide bierdossier.

Reageer op dit artikel