artikel

Termen met beginletter M

Horeca

Macédoine In gelijkmatige blokjes gesneden groenten of fruit Malen Het fijnmaken van ingrediënten met een speciaal daarvoor ontwikkelde molen of met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Marineren Vis of vlees in een vloeistof met een hoge zuurgraad leggen om de houdbaarheid te verlengen (zure haring, rolmops). Ook kunnen door het leggen van vis, vlees […]

Macédoine

In gelijkmatige blokjes gesneden groenten of fruit

Malen

Het fijnmaken van ingrediënten met een speciaal daarvoor ontwikkelde molen of met behulp van een keukenmachine of staafmixer.

Marineren

Vis of vlees in een vloeistof met een hoge zuurgraad leggen om de houdbaarheid te verlengen (zure haring, rolmops). Ook kunnen door het leggen van vis, vlees of gevogelte in een sterk gekruide vloeistof vooraf bepaalde smaakcomponenten gegeven worden, voordat de verdere bereiding plaats vindt. Langdurig marineren maakt ook de structuur van vis of vlees zachter.

Marmite

Grote kookpan voor soepen en sauzen

Maskeren

Toedekken, verbergen. Meestal gebruikt bij afwerken van taarten met geslagen room of crème.

Matelote

Matrozengerecht van vis of kalfsvlees met rode wijn

Matignon

Grof gesneden groente fondue

Mignonnettes

Klein gesneden stukjes gevogelte, vlees, wild, aardappelen enz.

Mirepoix

In blokjes gesneden groente voor het maken van soepen

Monteren

Het verfijnen van soepen en sauzen door het er doorheen kloppen van stukjes koude boter. In een enkel geval ook wel eens eiwit.

Mijoteren

Sudderen, gaarstoven zonder kleur te krijgen. Bij kerriepoeder en paprikapoeder gebruikelijk om de smaak beter te ontwikkelen.

Terug naar het ABC…