artikel

Tien veelgestelde vragen bij sollicitaties

Horeca

Het eerste sollicitatiegesprek. Zonder een goede voorbereiding ben je nergens. Wat wil de werkgever weten? Tien vragen die je kunt verwachten mét de gewenste antwoorden.

Het eerste sollicitatiegesprek. Zonder een goede voorbereiding ben je nergens. Wat wil de werkgever weten? Tien vragen die je kunt verwachten mét de gewenste antwoorden.

1. Vertel eens wat over uzelf

Let op: het antwoord op deze ogenschijnlijk gemakkelijke vraag verraadt al veel. Of je relevante van irrelevante zaken kunt scheiden, bijvoorbeeld. Beperk je tot belangrijke keuzemomenten (studie, eerdere banen) en motiveer deze.

2 Waarom bent u de juiste persoon voor deze functie?

Aan de opleidingseisen voldoe je al, anders was je niet uitgenodigd. Maar vaak weten werkgevers maar ‘vaag’ wat een opleiding inhoudt. Grijp deze vraag aan om uit te leggen wat je precies hebt geleerd en waarom dat juist relevant is voor de openstaande functie. Onderscheid jezelf van anderen met dezelfde opleiding door ook te vertellen over relevante bijvakken, stages of bijbaantjes.

4 Bent u analytisch, zelfstandig, inventief, commercieel, et cetera?

Wanneer in een vacature bepaalde karaktereigenschappen worden gevraagd, zal de werkgever hier tijdens het gesprek zeker op terugkomen. Zorg voor concrete voorbeelden, waaruit blijkt dat je over die eigenschap beschikt.

3 Waarom wilt u hier werken?

Met deze vraag probeert de werkgever je motivatie te peilen, zowel wat betreft de functie als het bedrijf. Laat uit het antwoord blijken dat je je goed hebt geïnformeerd over het bedrijf, de branche en recente ontwikkelingen.

5 Wat vinden uw vrienden een positieve en wat een negatieve eigenschap van u?

Eigenlijk maakt het niet eens zo heel veel uit wat je hier noemt, als je maar iets noemt. Het onderkennen van je sterke en zwakke punten geeft namelijk blijk van zelfinzicht (zorg dus wel dat je ook geloofwaardig bent). Bovendien: bijna elke negatieve eigenschap is met wat creativiteit best positief uit te leggen.

6 hoe ging u om met een vervelende gebeurtenis die u meemaakte?

Een ongeluk, een verbroken relatie, een nare verhuizing of het overlijden van oma; wát er nou zo vervelend was, is niet zo belangrijk. Met deze vraag probeert de werkgever te achterhalen hoe je met stress omgaat: ben je weken van de kaart of pak je de draad snel weer op?

7 Kunt u tegen kritiek?

Natuurlijk zal niemand hier ‘nee’ op zeggen. Toch willen werkgevers graag een indicatie hoe je reageert op kritiek. Want zeker als starter zul je nog regelmatig ‘bijgestuurd’ moeten worden. Schets daarom een concrete situatie waarin je kritiek kreeg, bijvoorbeeld van je scriptiebegeleider, en laat zien dat je er ook daadwerkelijk wat mee gedaan hebt.

8 Waar ziet u uzelf over vijf jaar?

Met deze vraag probeert de werkgever te achterhalen wat je ambities zijn. Vertel wat je wilt bereiken in je carrière. Verantwoordelijkheid of inhoudelijke verdieping, bijvoorbeeld.

9 Wat doet u in uw vrije tijd?

Deze vraag is uitermate geschikt om je te onderscheiden van de andere kandidaten. Heb je een uitzonderlijke hobby, vertel daar dan zeker over. Grote kans dat de werkgever je dan goed onthoudt.

10 Heeft u nog vragen?

Stel altijd een vraag. Als je tijdens het gesprek ook al vragen kunt stellen, doe dat dan. Hoe meer vragen, hoe geïnteresseerder en actiever je overkomt. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de concurrentie, bedrijfscultuur of managementstijl.

Reageer op dit artikel