artikel

Valkuilen bij vergelijking offertes

Horeca

1. Let goed op welke onderdelen bij de prijs zijn inbegrepen. Dat kan per aanbieder sterk verschillen. 2. Vaak biedt een leverancier apparatuur aan met een te grote of te kleine capaciteit. Dat kan eventuele prijsverschillen verklaren. Bepaal vooraf wat de maximale capaciteit van de apparatuur moet zijn, zodat u een duidelijk beeld krijgt van de over- […]

1. Let goed op welke onderdelen bij de prijs zijn inbegrepen. Dat kan per aanbieder sterk verschillen.

2. Vaak biedt een leverancier apparatuur aan met een te grote of te kleine capaciteit. Dat kan eventuele prijsverschillen verklaren. Bepaal vooraf wat de maximale capaciteit van de apparatuur moet zijn, zodat u een duidelijk beeld krijgt van de over- of ondercapaciteit in de offerte.

3. Natuurlijk willen leveranciers de mooiste, meest luxe en dus duurste apparatuur verkopen. Maar heeft u die nodig? Bij een open keuken is het begrijpelijk dat u voor visueel aantrekkelijke apparatuur kiest, maar is dit ook noodzakelijk in een dichte keuken? Vraag de koks naar hun voorkeur. Zij moeten met de apparatuur werken.

4. Veel ondernemers vergissen zich in de grootte van de stelposten. Dat zijn alle kosten die gemaakt moeten worden om een keuken te laten draaien. Denk aan pannen, messen, afvalbakken, korven voor de vaatwasmachine. Benoem de stelposten vooraf, zodat de leverancier ook hierop een offerte kan uitbrengen. Op deze manier krijgt u een totaalbeeld van de keukenkosten.

5. Naast apparatuurkosten zijn er natuurlijk bouwkundige kosten. De leverancier kan vaak niet inschatten welke bouwkundige kosten zijn concept met zich meebrengt. Laat de aangeboden keukenconcepten controleren door een aannemer en vraag een prijsopgave voor de bouwkundige kosten. De aannemer heeft hiervoor een technische of sparings- en aansluitingstekening nodig. Probleem is dat de leverancier deze vaak pas na gunning van de opdracht verstrekt.

6. Het vermogen van apparatuur is in grote mate sturend voor de kostprijs. Bovendien is het vermogen van invloed op de bouwkundige aanpassingen (220 volt of krachtstroom) en de capaciteit en snelheid van de apparatuur. Maak daarom een goede afweging tussen kostprijs, vermogen en capaciteit.

7. Vaak zijn speciale voorzieningen nodig zoals onthard water voor de vaatwasser, terugslagkleppen op apparatuur die rechtstreeks op het waterleidingnet zijn aangesloten, zeepdoseermachines voor de vaatwasser, een vetput en afvalvoorzieningen. Neem naast de offerte en de bouwkundige kosten ook deze stelposten mee in uw overweging.