artikel

Voedsel veiliger dan ooit

Horeca

Ons voedsel is veiliger dan ooit, toch houdt voedselveiligheid de gemoederen van uw gasten regelmatig bezig. Een definitie voor ‘voedselveiligheid’ is dan ook lastig te geven. Het is een variabel en dynamisch begrip èn het is individuspecifiek en tijds- en wetenschapgebonden.

Individuspecifiek

De mate waarin voedsel veilig is verschilt namelijk per persoon. Mensen met verminderde weerstand zijn kwetsbaarder voor organismen.

Wetenschap

Meten is weten’. De wetenschap bepaalt vaak of iets veilig is of niet. Vroeger wist men bijvoorbeeld niet wat Salmonella’s waren. Door de huidige (medische) wetenschap weten we meer van ziekten en gevaren. Ook weten we steeds beter hoe deze moeten worden bestreden.

Eigenlijk is het zo dat we met de huidige kennis meer weten over wat er mis kan gaan waardoor de indruk wordt gewekt, dat voedsel onveiliger is. Doordat we tot op een miljoenste van een miljoenste gram stoffen kunnen waarnemen, willen we ook dat er tot op dat niveau eigenlijk niets voorkomt. Maar dat is niet altijd mogelijk en vaak niet nodig: een beetje van iets kan er juist voor zorgen dat je sterk wordt.

Voedselveiligheid is ingewikkeld en vereist veel kennis en inspanning. In de vee en vleessector wordt daarom hard aan voedselveiligheid gewerkt onder meer via kwaliteitsprogramma’s, monitoring en zelfcontrole.

Reageer op dit artikel