artikel

Wijnproeverij als handige klantenbinder

Horeca

Onderscheid u van uw collega’s door zo nu en dan een wijnproeverij voor gasten te organiseren. De wijnkennis van consumenten groeit, mede aangewakkerd door de toename van het aanbod in supermarkten. Speel hier op in en houd een wijnproeverij in uw zaak. Gebruik hiervoor een minder drukke avond, zodat u geen nee hoeft te verkopen […]

Onderscheid u van uw collega’s door zo nu en dan een wijnproeverij voor gasten te organiseren. De wijnkennis van consumenten groeit, mede aangewakkerd door de toename van het aanbod in supermarkten. Speel hier op in en houd een wijnproeverij in uw zaak. Gebruik hiervoor een minder drukke avond, zodat u geen nee hoeft te verkopen bij gasten die bij u willen reserveren. Bied een avondvullend programma aan met bijpassende gerechten en entertainment. In het drankendossier vindt u meer informatie over hoe u een wijnproeverij organiseert.


Hulp
U weet veel over wijn-spijscombinaties en gebruikt die kennis bij het organiseren van een wijnproeverij. Maar schroom niet om kennis van externe partijen in te huren. Betrek bijvoorbeeld uw wijnleverancier bij uw plan. Deze partij kan u optimaal informeren over de opbouw van proeverij. En de extra afzet die u creëert, levert ongetwijfeld extra korting op bij uw wijnleverancier.

Wijn-spijscombinaties

Een wijnproeverij zonder gerechten is als een champagne zonder bubbels. Oftewel, zorg voor goede wijn-spijscombinaties. Denk zorgvuldig na over de combinaties en houd het bij kleine hapjes. Acht of tien gangen redt de gast echt niet met grote hoeveelheden. Kleine, sublieme hapjes afgestemd op de wijnen. Dat scoort.

Entertainment

Voorkom saaiheid tijdens een proefavond door voor afwisseling te zorgen. Draai muziek van het land waar de wijn vandaan komt of huur een zanger in. Dergelijke entertainment geeft u de tijd de volgende gerechten voor te breiden en nog eens een glaasje bij te schenken.

Promotie

Uw voorbereiding mag nog zo goed zijn, als u geen promotie maakt voor uw proeverij wordt het nooit succesvol. Zet een serieus promotieplan op en start daarmee vroegtijdig. Breng eerst uw vaste gasten op de hoogte, zodat zei alvast een plaatsje reserveren. Kies vervolgens voor advertenties en redactionele aandacht in de regionale media. Stel persberichten op en plaats advertenties. Zorg ervoor dat de sluitingstijd voor aanmelden het de proeverij niet te kort op elkaar zitten, zodat u in nood nog kunt annuleren wanneer de belangstelling minimaal is.

Beoordelen

Geef de proeverij een nog serieuzer karakter door uw gasten de wijnen te laten beoordelen. Stel hiervoor een beoordelingsformulier op en leg deze op tafel. Vergeet de pennen niet. Verloot na afloop onder de deelnemers enkele goed beoordeelde flessen. Of bied ze te koop aan om nog wat extra omzet te scoren. Meld tenslotte op het formulier wanneer de volgende proeverij is en vraag over welk thema of land het moet gaan. Zo voldoet u nog beter aan de wens van de gast en blijft u boeiende proefavonden aanbieden.

Tips voor het proeven van wijn

  • Zorg voor voldoende schone glazen

  • Zorg voor spuugbakken en leg er papieren servetten in. Dit voorkomt spatten.

  • Tabakslucht verpest een proeverij. Gasten kunnen eenvoudigweg minder goed ruiken. Stel daarom een rookverbod in tijdens de proeverij.
  • Gebruik witte tafellakens. Met een witte ondergrond kunnen proevers beter de kleur van de wijn beoordelen.
  • Reageer op dit artikel