artikel

Spaghetti

Horeca

spaghetti bologneseSpaghetti is een typisch Italiaans gerecht dat populariteit heeft verworven ook buiten het schiereiland Italië. Vermoedelijk is spaghetti ontstaan onder invloed van de Arabieren tijdens de Arabische overheersing van Sicilië. Daarvoor bestond er slechts verse pasta met ei, die niet lang bewaard kon worden. Spaghetti gold in het verleden als een Siciliaans gerecht.

De naam spaghetti komt van het Italiaanse spaghetto waar het een meervoudsvorm van is. Spaghetto bindgaren is het verkleinwoord van spago dat bindtouw betekent. Letterlijk vertaald, betekent spaghetti dus bindtouwtjes.

Het bekendste gerecht met spaghetti is de Spaghetti Bolognese. Spaghetti Bolognese heet overigens in Italië gewoon ragù. Om deze saus der sauzen te maken, moet u wel vroeg uit de veren. Lees hieronder het authentieke recept.

Ingrediënten:

 • 250 gram rundergehakt
 • 250 gram varkensgehakt
 • 100 gram ontbijtspek in stukjes
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 takje selder
 • 1 wortel
 • 1/2 liter rode wijn
 • 100 ml bouillon
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • peper en zout
 • oregano
 • basilicum
 • paprika
 • rozemarijn
 • tijn
 • 1 laurierblad
 • boter
 • olijfolie

Bereidingswijze:

Verwarm de boter en olijfolie en fruit daarin de fijngehakte ui, selder en wortel en het teentje knoflook. Bak hier vervolgens het gehakt en spek in, met het laurierblaadje. Roer alles goed dooreen, zodat het vlees niet aanbakt. Zodra het vlees gebakken is haalt u het knoflookteentje eruit en doet er de tomaten, wijn,bouillon, tomatenpuree, peper, zout en veel kruiden bij. Laat dit mengsel op een heel zacht vuur enkele uren sudderen. Het mag gerust 3 – 4 uur blijven staan. Het is echter wel belangrijk dat de saus zo lang op het vuur staat, zodat alle vocht verdampt is. Voeg er op het laatst de fijngehakte basilicum bij. Haal de pan van het vuur en doe er eventueel nog wat boter bij. Ondertussen kookt u de spaghetti “al dente”. Vervolgense giet u de ragù over de spaghetti.

Reageer op dit artikel