artikel

Premium en kleinere merken

Horeca

ALFA Biertype: Pils (5%) Smaakomschrijving: ‘Zuiver en vol van smaak. Tikje zoetig.’ Brouwerij: Alfa Brouwerij. Inhoud fusten: 20 en 50 liter. Prijs per fust: €69,50 per fust van 50 liter. Tankbier: Nee. ‘Maar gaat er waarschijnlijk wel komen.’ Glaswerk: Ja. Afnameverplichting: Nee. Algemeen: Vilten en uithangbord ook beschikbaar. Een paar restaurants in de omgeving uitgezonderd, […]

ALFA

Biertype: Pils (5%)

Smaakomschrijving: ‘Zuiver en vol van smaak. Tikje zoetig.’

Brouwerij: Alfa Brouwerij.

Inhoud fusten: 20 en 50 liter.

Prijs per fust: €69,50 per fust van 50 liter.

Tankbier: Nee. ‘Maar gaat er waarschijnlijk wel komen.’

Glaswerk: Ja.

Afnameverplichting: Nee.

Algemeen: Vilten en uithangbord ook beschikbaar. Een paar restaurants in de omgeving uitgezonderd, deed Alfa de laatste 25 jaar niets meer in de horeca. De focus van dit familiebedrijf was gericht op de thuisverbruiker. Aan die exclusiviteit kwam recent een einde. Volgens Harm van Deuren (Alfa Horeca), omdat de vraag naar de kleine 20literfustjes maar bleef stijgen. ‘Daarom sinds kort ook fusten van 50 liter, waarin Alfa het premium pils aanbiedt dat wordt gebrouwen met water uit de eigen en gecertificeerde bron. Dit water is zo zuiver dat het zonder verdere bewerking de brouwketel in kan.’ Volgens Alfa kan het bier relatief goedkoop worden aangeboden, omdat geen leningen worden afgesloten of tapinstallaties in bruikleen worden gegeven. Alfa zegt als eerste brouwerij in Nederland daarom ongeveer dezelfde literprijs te berekenen voor fust- en flessenbier. ‘Voor cafés met een jaarlijkse pilsomzet tot 200 hectoliter zijn wij interessant.’

Tel.: (046) 443 28 88 of e-mail: horeca@alfa-bier.nl.

www.alfa-bier.nl

BITBURGER

Biertype: Pils (5%)

Smaakomschrijving: ‘Hoppig, fris pils.’

Brouwerij: Bitburger.

Inhoud fusten: 15, 20, 30 en 50 liter.

Prijs per fust: Respectievelijk €29,32, €35,17, €47,64 en €74,07.

Tankbier: Nee.

Glaswerk: Van 0,2 tot 2 liter.

Afnameverplichting: ‘Als financiële inspanningen worden gedaan, mogen wij een afnameverplichting van tien jaar opleggen.’

Algemeen: In mei is Bitburger door de consumentenbond verkozen tot lekkerste importpils. Volgens de brouwerij werd het afgelopen jaar een omzetstijging van 16 procent gerealiseerd in Nederland. Bitburger is mede-eigenaar van bierimporteur BSB en werkt voor landelijke distributie samen met zestien zelfstandige drankenhandelaren. ‘Wij zijn servicegericht. De klant is voor ons geen nummer.’ Sinds kort wordt ook Licher Weizenbier geïmporteerd. Voorhanden in 0,5literflessen en 30literfusten.

Tel.: (0164) 21 10 10 of e-mail: bitburger.- nederland@home.nl.

BRAND

Biertype: Pils (5%)

Smaakomschrijving: ‘Karakteristieke en geraffineerde smaak met een aangename hopbitterheid en rijke afdronk.’

Brouwerij: Brand Bierbrouwerij.

Inhoud fusten: 20 (David), 30 en 50 liter.

Prijs per fust: €42,93 (David), €89,60 (50 liter).

Tankbier: €1,85.

Glaswerk: Meerdere glastypen. Standaard is de Frederik met een inhoud van 25 cl.

Afnameverplichting: Liberale contracten met een opzegtermijn van twee maanden.

Algemeen: Brand is binnen het Heineken het premium pilsmerk met een exclusieve uitstraling. Het wordt steeds vaker aangetroffen als tweede pilsmerk naast Heineken of Amstel. Vorig jaar door de lezers van Misset Horeca nog uitgeroepen tot lekkerste pils van Nederland. Het hopbittere Brand Up eindigde in de categorie ‘superpilseners’ op een eerste plaats. Met Dubbelbock en Sylvester zijn een paar prima seizoensbieren in huis. De volmoutige Imperator behoort zelfs tot de oudste speciaalbieren in dit land. Brand wordt landelijk ondersteund door multimediale reclamecampagnes, maar heeft daarnaast nog een aparte en op Limburg gerichte campagne. In Amsterdam, Maastricht, Deventer en Den Bosch hebben verschillende Brand-cafés zich verenigd in de Brandslang.

www.brand.nl

BUDELS

Biertype: Pils (5%)

Smaakomschrijving: ‘Zacht, maar vol van smaak.’

Brouwerij: Budelse Bierbrouwerij.

Inhoud fusten: 20, 30 en 50 liter.

Prijs per fust: Respectievelijk €34,76, €52,14 en €79,-.

Tankbier: Ja, 1000 liter. Beperkt tot een aantal zaken in de regio rond de brouwerij.

Glaswerk: ‘Alle soorten glaswerk in huis.’

Algemeen: Budels brouwt naast pils nog een flink aantal speciaalbieren. Drie seizoensbieren (Herfstbock, Meibock en Winterbier) en amberbier Batavier. Recent werd een witbier aan het assortiment toegevoegd: Witte Parel. Een aantal bieren is gebrouwen met biologische grondstoffen en mag het EKO-keurmerk dragen. ‘Budels is een goed bier voor ondernemers die zich willen onderscheiden met pils’, zegt mede-eigenaar Carine Arts.

Tel.: (0495) 49 13 69.

www.budels.nl

GULPENER

Biertype: Pils (5%)

Smaakomschrijving: ‘Zuivere, frisse hoofdsmaak, ietsje bitter in de afdronk.’

Brouwerij: Gulpener Bierbrouwerij.

Inhoud fusten: 30 en 50 liter.

Prijs per fust: €65,55 (30 liter) en €86,45 (50 liter).

Tankbier: 1000 liter.

Prijs: €180,96 per 100 liter.

Glaswerk: Allerlei typen glazen aanwezig.

Algemeen: ‘Gulpener kiest bewust voor een andere benadering van het product bier als zodanig’, zegt directeur John Halmans. ‘Wij kiezen voor duurzaamheid. Doen veel inspanningen om een in alle opzichten goed bier te brouwen. Met eigen en milieuvriendelijk geteelde grondstoffen uit de omgeving. Dat is iets duurder, maar die extra kosten nemen we voor eigen rekening. Ons bier is daardoor nauwelijks duurder dan andere merken. Wat we maken, is een hoogwaardig en authentiek bier, afkomstig uit Limburg. Ons merk heeft daardoor voor de ondernemer een grote toegevoegde waarde. Natuurlijk is voor ons rendement belangrijk, maar los van het financieel economische aspect voegen we ook een milieucomponent en een sociaal element toe. Wij groeien in een stabiele markt. Een groeiende groep ondernemers voelt zich aangesproken door ons beleid. Wat wij willen, is samenwerking creëren op basis van gemeenschappelijk belang en wederzijds vertrouwen. Mensen voelen zich thuis bij Gulpener. Brouwerij, merk, mensen en afnemers worden één geheel. Gulpener wil zich graag profileren als een brouwerij waar de menselijke maat een zeer belangrijke graadmeter is.’verder: Gulpener Korenwolf werd vorig jaar door de lezers van Misset Horeca verkozen tot lekkerste witbier. Ook van Gulpener is het luxepils Chateau Neubourg. Daarnaast wordt een scala aan seizoens- en speciaalbieren gebrouwen. Met Gulpener Dort heeft de brouwerij één van de oudste Nederlandse speciaalbieren in huis.

Tel.: (043) 450 75 75.

www.gulpener.nl

HERTOG JAN

Biertype: Pils (5%)

Smaakomschrijving: ‘Krachtig pils met volle smaak en fijne afdronk.’

Brouwerij: Hertog Jan Brouwerij.

Inhoud fusten: 20 en 50 liter.

Prijs: Respectievelijk €40,25 en €94,50.

Tankbier: 500 en 1000 liter.

Prijs: €1,91 per liter.

Glaswerk: 20, 25 en 35 cl.

Algemeen: Uitgebreide service- en merkondersteuning. Onder de vlag van Hertog Jan wordt ook een aantal speciaalbieren gebrouwen, waaronder een Meibock en Bockbier. Het zware ‘Grand Prestige’ werd vorig jaar door de lezers van Misset Horeca gekozen tot het smakelijkste zware bier in de verkiezing die werd georganiseerd ter gelegenheid van het 100e Rondje Bier.

www.hertogjan.nl

KEIZERSKROON

Biertype: Pils (5%)

Smaakomschrijving: ‘Fris en doordrinkbaar.’

Brouwerij: ‘Wij laten ons bier maken bij de beste brouwerijen van Zuid-Nederland.’

Inhoud fusten: 20, 30 en 50 liter.

Prijs per fust: Respectievelijk €38,-, €51,50 en €79,-.

Tankbier: 1000 liter.

Glaswerk: Fluit, Amsterdammer en voetglas.

Afnameverplichting: Nee. ‘Wij prediken vrijheid, blijheid.’

Algemeen: Keizerskroon is het biermerk van groothandel Sligro. Het werd begin dit jaar geïntroduceerd en doet het naar eigen zeggen erg goed bij eetcafés en restaurants waar bier niet de hoofdmoot van de omzet is en die door de groothandel toch al regelmatig worden beleverd. Naast glazen zijn uithangborden en vilten verkrijgbaar. Ook is er Keizerskroon witbier – voorhanden in fusten van 20 liter (e39,50) – en oud bruin.

Tel.: (0413) 34 35 00.

www.keizerskroon.nl

KROON

Biertype: Pils (5%)

Smaakomschrijving: ‘Lichtblonde kleur, lichtbittere smaak.’

Brouwerij: Na sluiting van brouwerij De Kroon in Oirschot, is brouwerij De Koningshoeven in Berkel- Enschot aangepast om het Kroon-pilsener te brouwen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de oude Kroon-receptuur.

Inhoud fusten: 20, 30 en 50 liter. Kroon is alleen op fust leverbaar.

Prijs per fust: €49,- (30 liter) en €78,72 (50 liter).

Glaswerk: Fluitje en vaasje.

Algemeen: Kroon is een premium pilsener met een rijke historie die wordt voortgezet bij brouwerij De Koningshoeven. Kroon wordt bij een selectief aantal horecalocaties getapt.

Ondersteuning: ‘Kroon-bier heeft veel materialen beschikbaar voor een perfecte bierbeleving bij de horecalocatie, variërend van glaswerk en bierviltjes tot reclame-uitingen.’

LEEUW

Biertype: Pils (5%)

Smaakomschrijving: ‘Karaktervol. Fris, tikje kruidig.’

Brouwerij: Haacht.

Inhoud fusten: 30 en 50 liter.

Prijs per fust: €69,19 (50 liter).

Tankbier: 1000 liter. ‘Maar we hebben geen behoefte aan groei in dit segment. Liever veel kleine klanten, dan één grote.’

Prijs per liter: ‘Er zijn maar een paar tankklanten. We hanteren geen eenheidsprijs.’

Glaswerk: Meerdere soorten.

Algemeen: Leeuw-pils wordt sinds vorig jaar niet meer gebrouwen in Valkenburg, maar bij Haacht in België. De distributie boven de grote rivieren wordt verzorgd door Grolsch. Leeuw heeft de ambitie om te groeien in de horeca, onder andere door de aankoop van onroerend goed, maar dan wel in de drie zuidelijke provincies Limburg, Brabant en Zeeland.

Tel.: (043) 609 88 88.

www.leeuwbier.nl

LINDEBOOM

Biertype: Pils (5%)

Smaakomschrijving: ‘Fris moutig, licht hoppig.’

Brouwerij: Lindeboom Brouwerij bv, Neer (L).

Inhoud fusten: 20, 30 en 50 liter.

Prijs per fust: €79,84 (50 liter).

Tankbier: €1,68 per liter.

Glaswerk: Pijpje, voetglas, pul en tulpglas.

Algemeen: ‘Lindeboom Bierbrouwerij is een zelfstandige familiebrouwerij met een eigen karakter. De brouwerij kenmerkt zich door persoonlijk contact, vooral in de rol van klassiek ondersteunend brouwer in relatie met de afnemers die veelal behoren tot de horecabranche. Lindeboom verbindt zich met de omgeving waarin het bier van hier gebrouwen en geschonken wordt en heeft hart voor zijn drinkers. Vier generaties Geenen volgen elkaar sinds 1870 op in de traditie om in koperen ketels bier te brouwen en deze missie wil men tot in de verre toekomst blijven voortzetten.’ Naast pils maakt Lindeboom diverse speciaalbieren: Gouverneur Blonde en Brune, Herfstbock, Oud Bruin, Venloosch Wit en Venloosch Alt.

Tel.: (0475) 59 29 00.

www.lindeboom.nl

WARSTEINER PREMIUM PILSENER

Biertype: Pils (4,8%). ‘Net iets minder dan gebruikelijk. Hierdoor krijgt het pils de eigenschap die Duitsers betitelen als bekömmlich.’

Smaakomschrijving: ‘Heerlijk fris, zacht pilsener met volle royale schuimkraag die hoog boven het glas torent.’

Brouwerij: Warsteiner Brauerei.

Inhoud fusten: 20, 30 en 50 liter.

Prijs per fust: Respectievelijk €44,63, €58,91 en €88,04.

Tankbier: In de toekomst. €Glaswerk: Een assortiment glaswerk van puur kristal. Kenmerkend en onderscheidend is het kristallen tulpglas met de gouden rand.

Algemeen: ‘Warsteiner onderscheidt zich door de kwaliteit van haar pilsener en de exclusieve uitstraling van het merk. Aanpassingen aan de biertechniek zijn niet nodig om Warsteiner te tappen.’Tel.: (0344) 63 84 00 of e-mail: info@warsteiner.nl.

www.warsteiner.nl