artikel

Bib Gourmands en sterren stralen

Horeca

Het zag letterlijk zwart van de mensen afgelopen maandagavond in de Olafskapel in NH Barbizon Palace tijdens het sterren/Bib Gourmandgala 2004.

Veel koks in smoking en dames in feestelijke avondkleding. Het was dringen geblazen. Niet alleen de (nieuwe) sterrendragers waren van de partij. De restaurateurs met een Bib Gourmand treden steeds meer voor het voetlicht. Dit jaar maar liefst tien nieuwe symbolen voor adressen waar de gast betaalbaar en op niveau kan eten.

Het tweesterrenteam van Beluga in Maastricht: chef-kok Robert Levels, bijgenaamd Level, patron-cuisinier Hans van Wolde en maître Kitty Jaspers. ‘De telefoon staat roodgloeiend. We zitten al weekenden vol.’
‘Een complete verrassing en erkenning’ was de Bib voor Jacqueline en Gerrit Jan Bos van Vandemarkt in Amsterdam. Wel jammer dat zo weinig gasten weten waar het symbool voor staat. ‘Iedereen klaagt dat de horeca zo duur is maar misschien kunnen we daar verandering in brengen door de Bib te benadrukken.’
Onder toeziend oog van Hans en Anjo de Bont (De Moerbei, Warmond) krijgt Sjanie de Geus (De Watergeus, Noorden) van Gerrit Jan Bos (Vandemarkt, Amsterdam) felicitaties. Beide zijn nieuwe bezitters van een Bib Gourmand. ‘Ik heb toevallig deze zomer aan mijn leerlingen uitgelegd wat het is en nu krijg ik er één’, vertelt De Geus. Bij De Moerbei hebben er al zeven jaar één. ‘Het krijgt steeds meer aandacht. Veel Duitse en Belgische toeristen komen er op af.’
‘Zweven. Huilen. Totaal overdonderd.’ Het team van ’t Nonnetje in Harderwijk genoot met stralende gezichten van hun verworven ster. Chef-kok Omar Dahak geniet met eigenaar Robert-Jan Nijland en zijn eega op het sterrenfeest.
Zijn naam werd al een paar jaar genoemd en nu is er dan een ster voor Ron Blaauw (Ouderkerk aan de Amstel) en zijn partner Carla Kruidenier. Beide zijn verguld. ‘Anders krijg je de naam van ‘net niet’ en dat is vervelend.’
Na anderhalf jaar Avant-Garde in Eindhoven is de ster terug bij Johan van Groeninge en zijn vrouw.
Bij zijn leermeesters werkte Nico Boreas (Boreas, Heeze) al op sterrenniveau en nu ook in zijn eigen restaurant dat hij met zijn vrouw Sonja runt.
Nog meer nieuwe Brabantse sterren aan het firmament: eigenaren Frans Knaapen en Soenil Bahadoer (chef) van De Lindehof in Nuenen met hun eega’s.
Ook hotel De l’Europe (Amsterdam) heeft voor brasserie Le Relais een Bib gekregen. Met dank aan de Franse Meesterkok Jean Jacques Menanteau (rechts). Directeuren Adriaan Grandia en Didi Whitlau (ook voorzitter van de Alliance) zijn trots en blij.
Luit Ezinga van hotel-restaurant De Schuddebeurs in Schuddebeurs (l) was blij verrast toen hij de naam van zijn bedrijf op de EFFF tussen de Bib Gourmands zag staan. ‘Ik ben meteen naar buiten gerend en heb onze chef-kok Bart de Bree gebeld.’De ‘winnaar’ van 2003 en de ‘winnaar’ van dit jaar gebroederlijk op de foto. Pascal Jalhaij (Vermeer, Amsterdam) kreeg vorig jaar zijn tweede ster, een jaar na de eerste. Jonnie Boer (Librije, Zwolle) ontving dit jaar de derde ster. Boer had vrij af en kon genieten van de gerechten die Jalhaij en zijn brigade de gasten voorschotelden.Dringen geblazen in een overvolle St. Olafskapel. De hoge zaal in het Barbizon Palace in Amsterdam was een sfeervolle entourage voor het gala.Diva Karin Bloemen verraste de aanwezige gastronomen met een spetterend optreden.Naast bijkletsen en elkaar feliciteren, moest er ook wijn worden geproefd en lekker eten uit de tweesterren keuken van Vermeer.Nieuwbakken tweesterrenkok Hans van Wolde met een bewonderaarster.Bert de Boer, directeur van wijnhandel L’Exception/Cordier in Zoetermeer, spreekt de massaal toegestroomde culinaire gasten toe. Zijn bedrijf organiseerde het gala.Fries onderonsje. Dragers van Bib Gourmands in de Friese provincie bijeen. Onder meer Geja en Jan Gerard van der Wal van Sir Sèbastian in Heerenveen (tweede en derde van links). Hun nieuwe restaurant ging in 2003 van start en heeft nu al een Bib ontvangen.Nog een nieuwe Brabantse ster-kok: Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen met zijn vrouw Esmé.De sensatie van 2004: de derde ster voor Jonnie en Thérèse Boer van de Librije in Zwolle.

Foto’s: Capital Photo’s/Gerald van Daalen

Veel koks in smoking en dames in feestelijke avondkleding. Het was dringen geblazen. Niet alleen de (nieuwe) sterrendragers waren van de partij. De restaurateurs met een Bib Gourmand treden steeds meer voor het voetlicht. Dit jaar maar liefst tien nieuwe symbolen voor adressen waar de gast betaalbaar en op niveau kan eten.

Het tweesterrenteam van Beluga in Maastricht: chef-kok Robert Levels, bijgenaamd Level, patron-cuisinier Hans van Wolde en maître Kitty Jaspers. ‘De telefoon staat roodgloeiend. We zitten al weekenden vol.’
‘Een complete verrassing en erkenning’ was de Bib voor Jacqueline en Gerrit Jan Bos van Vandemarkt in Amsterdam. Wel jammer dat zo weinig gasten weten waar het symbool voor staat. ‘Iedereen klaagt dat de horeca zo duur is maar misschien kunnen we daar verandering in brengen door de Bib te benadrukken.’
Onder toeziend oog van Hans en Anjo de Bont (De Moerbei, Warmond) krijgt Sjanie de Geus (De Watergeus, Noorden) van Gerrit Jan Bos (Vandemarkt, Amsterdam) felicitaties. Beide zijn nieuwe bezitters van een Bib Gourmand. ‘Ik heb toevallig deze zomer aan mijn leerlingen uitgelegd wat het is en nu krijg ik er één’, vertelt De Geus. Bij De Moerbei hebben er al zeven jaar één. ‘Het krijgt steeds meer aandacht. Veel Duitse en Belgische toeristen komen er op af.’
‘Zweven. Huilen. Totaal overdonderd.’ Het team van ’t Nonnetje in Harderwijk genoot met stralende gezichten van hun verworven ster. Chef-kok Omar Dahak geniet met eigenaar Robert-Jan Nijland en zijn eega op het sterrenfeest.
Zijn naam werd al een paar jaar genoemd en nu is er dan een ster voor Ron Blaauw (Ouderkerk aan de Amstel) en zijn partner Carla Kruidenier. Beide zijn verguld. ‘Anders krijg je de naam van ‘net niet’ en dat is vervelend.’
Na anderhalf jaar Avant-Garde in Eindhoven is de ster terug bij Johan van Groeninge en zijn vrouw.
Bij zijn leermeesters werkte Nico Boreas (Boreas, Heeze) al op sterrenniveau en nu ook in zijn eigen restaurant dat hij met zijn vrouw Sonja runt.
Nog meer nieuwe Brabantse sterren aan het firmament: eigenaren Frans Knaapen en Soenil Bahadoer (chef) van De Lindehof in Nuenen met hun eega’s.
Ook hotel De l’Europe (Amsterdam) heeft voor brasserie Le Relais een Bib gekregen. Met dank aan de Franse Meesterkok Jean Jacques Menanteau (rechts). Directeuren Adriaan Grandia en Didi Whitlau (ook voorzitter van de Alliance) zijn trots en blij.
Luit Ezinga van hotel-restaurant De Schuddebeurs in Schuddebeurs (l) was blij verrast toen hij de naam van zijn bedrijf op de EFFF tussen de Bib Gourmands zag staan. ‘Ik ben meteen naar buiten gerend en heb onze chef-kok Bart de Bree gebeld.’De ‘winnaar’ van 2003 en de ‘winnaar’ van dit jaar gebroederlijk op de foto. Pascal Jalhaij (Vermeer, Amsterdam) kreeg vorig jaar zijn tweede ster, een jaar na de eerste. Jonnie Boer (Librije, Zwolle) ontving dit jaar de derde ster. Boer had vrij af en kon genieten van de gerechten die Jalhaij en zijn brigade de gasten voorschotelden.Dringen geblazen in een overvolle St. Olafskapel. De hoge zaal in het Barbizon Palace in Amsterdam was een sfeervolle entourage voor het gala.Diva Karin Bloemen verraste de aanwezige gastronomen met een spetterend optreden.Naast bijkletsen en elkaar feliciteren, moest er ook wijn worden geproefd en lekker eten uit de tweesterren keuken van Vermeer.Nieuwbakken tweesterrenkok Hans van Wolde met een bewonderaarster.Bert de Boer, directeur van wijnhandel L’Exception/Cordier in Zoetermeer, spreekt de massaal toegestroomde culinaire gasten toe. Zijn bedrijf organiseerde het gala.Fries onderonsje. Dragers van Bib Gourmands in de Friese provincie bijeen. Onder meer Geja en Jan Gerard van der Wal van Sir Sèbastian in Heerenveen (tweede en derde van links). Hun nieuwe restaurant ging in 2003 van start en heeft nu al een Bib ontvangen.Nog een nieuwe Brabantse ster-kok: Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen met zijn vrouw Esmé.De sensatie van 2004: de derde ster voor Jonnie en Thérèse Boer van de Librije in Zwolle.

Foto’s: Capital Photo’s/Gerald van Daalen