artikel

Ook cafetariahouder kan ijstaarten maken

Horeca

Softijs verkopen in de wintermaanden lukt amper, zeggen veel ondernemers. Toch is het misschien handig om voor de kerstdagen de machine een paar dagen op te starten. Met softijs zijn namelijk prima ijstaarten te maken, zeggen Marga en Jan Verdoes van De IJsbonbon uit Katwijk. Zij doen dat al jaren met veel succes. ’Veel cafetariahouders leveren al salades met de kerst, het moet toch niet moeilijk zijn dan daarbij een ijstaart te verkopen.

In eerste instantie denk je bij een ambachtelijke ijstaart aan bijvoorbeeld laagjes kapselgebak (cake) en het gebruik van likeur en dergelijke. Maar dat is volgens de twee helemaal niet nodig om tot een lekker, en mooi uitziend eindresultaat te komen. Al een aantal jaren maakt het echtpaar Verdoes op simpele wijze ijstaarten met vers softijs. Het eindresultaat mag er zijn, vinden ook de klanten. Iedere Kerst verkoopt de IJsbonbon tussen de 50 en 70 van deze taarten. Marga en Kan demonstreren de bereiding van een chocolade-vanille ijstaart voor 8-10 personen.

Bekleed een standaard 25 cm cakeblik met vetvrij papier enleg daarin een eerste laag chocolade-ijs. Het is wel zaak de softijsmachineflink te laten vriezen voor een stevig ijs. Zet tussen het aanbrengen van deijslagen het bakblik in de vriezer (minimaal –18) Verdoes gebruikt in dewintermaanden een 10% verse bag-in-box roomijsmix.
Strijk de ijslaagjes met een spatel goed af zodat strakkeranden ontstaan. Desinfecteer van te voren alle te gebruiken gereedschappengoed met een daartoe geëigend middel.
Bestrooi de eerste laag met chocoladekrullen of snippers. Tap daarop eenlaag vanille-ijs. Strijk deze af en bestrooi deze ook met chocolade snippers.Tap vervolgens de laatste laag chocolade-ijs.
Na het afstrijken van de laatste laag ijs wordt deze met nougatinebestrooid. Dit vormt uiteindelijk een stevige bodem voor de taart die ervoorzorgt dat het ijs niet uitloopt.
De basis van de taart is klaar. Zet deze voor het afgarnerenongeveer 12 uur in de vriezer. Verdoes maakt, vanwege ruimtegebrek, de taartenin zijn winkel. ‘Cafetariahouders zouden ze bijvoorbeeld in hun koelcel kunnenmaken,. Dan hoef je iets minder snel te werken.’
Stort de taart uit het blik (na eventueel lossteken) met de nogatinelaagonderop. Verwijder het vetvrije papier. En zet de taart in een standaardvensterdoos voor gebak (schnitttendoos).
Voor het afgarneren gebruikt Verdoes een goed door elkaargespateld mengsel van half vanille-ijs en slagroom. Daarmee spuit hij rozetjesop de taart. ‘Gebruik geen spuitzak, die warm je te veel op met je handen).
Bestrooi de rozetjes met chocoladesnippers, als finishingtouch. De taarten zijn ruim een week van te voren al te maken.
Een aangesneden ijstaart. In plaats van de combi vanille enchocola kan ook vanille-ijs en aardbeienijs worden gebruikt. De chocola wordtdoor Verdoes vervangen door sundae-saus. Daarmee garneert hij ook de rozetjesaf. Het is ook mogelijk thematisch af te garneren met chocolade hulstblaadjes,paaseitjes en dergelijke.