artikel

Opleidingsmogelijkheden ijsbereiding

Horeca

Begin 1999 is het IJscentrum te Wageningen opgericht. Deze vakschool richt zich op de ontwikkeling, uitvoering en optimalisering van alle trainingen op het gebied van ijs. Zij wil het platform voor de ijsbranche te zijn door het organiseren van demonstraties en het aanhalen van buitenlandse contacten. Overzicht cursussen IJscentrum IJsbereider Voor ijsbereiders, bakkers en horecamedewerkers […]

Begin 1999 is het IJscentrum te Wageningen opgericht. Deze vakschool richt zich op de ontwikkeling, uitvoering en optimalisering van alle trainingen op het gebied van ijs. Zij wil het platform voor de ijsbranche te zijn door het organiseren van demonstraties en het aanhalen van buitenlandse contacten.

Overzicht cursussen IJscentrum

IJsbereider

Voor ijsbereiders, bakkers en horecamedewerkers die de basis van ambachtelijke ijsbereiding willen leren. U werkt u met verschillende typen ijsmachines en leert meerdere soorten ijs te maken en te presenteren. Ook aandacht voor de basis van de grondstoffen, de hygiëne, softijs en de receptuurberekening.

Gespecialiseerd IJsbereider

Voor ijsbereiders, bakkers en horecamedewerkers die praktijkervaring hebben en zelf recepturen willen ontwikkelen en aanpassen. U leert problemen tijdens de ijsbereidingsproces op te lossen. Ook gaat u recepten samenstellen en berekenen. Verder komt het verwerken van ijs in ijstaarten en gebak en de presentatie aan bod. U werkt met verschillende typen machines.

Examens

Na het volgen van de cursussen IJsbereider of Gespecialiseerd IJsbereider kunt u deelnemen aan een examen dat wordt afgenomen door de SVH.

Meer informatie: SVH Klantenservice tel. (0900) 1402 (€ 0,15 p/m) of www.svh.nl

Receptuurberekening

Voor ijsbereiders die met behulp van een computer een recept willen berekenen of aanpassen. U krijgt uitleg en oefent met een receptuurprogramma. Met het programma kunnen de gewichten van de grondstoffen in een recept worden aangepast. Ook is er een werkblad met kostprijsberekening opgenomen. Aan het eind van de dag krijgt u het programma op cd-rom en een handleiding mee naar huis.

IJstaarten en gebak

U leert hoe u op een assortiment ijstaarten en –gebak maakt met behulp van halffabrikaten.

Moderne desserts op een bord

U leert onderscheidende desserts te maken. Tijdens deze training komen zowel banqueting desserts als à la carte aan bod. Er wordt weinig gebruik gemaakt van ingekochte halffabrikaten.

Moderne decoratietechnieken met chocolade

U leert moderne decoraties te maken van zowel getempereerde chocolade als ongetempereerde chocolade. Hoe u de chocolade in de juiste conditie brengt voor de verwerking. Ook aandacht voor aan de theoretische achtergronden van de chocoladeverwerking.

Suikerwerk

De belangrijkste technieken van het suikertrekken en suikerblazen worden u geleerd. U leert suiker bereiden en kleuren om daarna te verwerken als op zichzelf of als onderdeel op een dessert.

Spuit- en garneertechnieken

In deze cursus leert u technieken om vormen en modellen regelmatig te spuiten. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan verschillende spuitmassa’s en de manier waarop deze worden verwerkt. Ook krijgt u voorbeelden en sjablonen die u helpen bij het maken van decoraties. Verder een aantal recepten en suggesties voor het maken van spuitmassa’s.

Meer informatie: IJscentrum tel (0317) 49 13 78

Reageer op dit artikel