artikel

Verschil tussen shaken, blenden, build en stirren

Horeca

Alle samenstellingen zijn in principe natuurlijk mogelijk. Toch zijn er enkele basisregels die u zeker in acht moet nemen.

Shaken is de techniek die wordt gebruikt als de receptuur bijvoorbeeld room, samengevoegd met ijsblokjes, vruchtensappen en likeuren voorschrijft. De cocktails worden uitgeschonken door een strainer zodat vruchtvlees, pitjes en ijs achterblijven.

Voorbeeld: Whiskey Sour, met whiskey, citroensap, poedersuiker en ijsklontjes.


Stirren wordt gebruikt bij heldere cocktails. De ingrediënten worden samengevoegd in een mengglas en geroerd met een menglepel.

Voorbeeld: Manhattan, met Canadian whiskey, 3 dashes Angostura bitter en een scheutje rode Vermouth.Build
is de techniek die wordt gebruikt als de mix in een glas met ijs wordt opgebouwd en wordt opgevuld met bijvoorbeeld vruchtensappen en/of sodawater.

Voorbeeld: Tom Collins, met gin, citroensap, een scheutje suikersiroop of poedersuiker, ijsklontjes, opgevuld met sodawater.Blenden
wordt gebruikt als zacht fruit moet worden gepureerd. Aan de vruchtenpuree wordt gecrushed ijs toegevoegd. Op die manier ontstaan de zogenaamde ‘frozen drinks’ die, afgemaakt met alcoholische dranken en vruchtensappen, een heerlijke frisse cocktail vormen.

Voorbeeld: Frozen Strawberry Daikuiri, met aardbeien, ijs, suikersiroop, citroensap, en na het blenden rum toegevoegd.

Reageer op dit artikel