artikel

De haringvisserij

Horeca

Haringvisserij gebeurt met vriestrawlers. Trawlers zijn, met hun lengte van zo’n negentig meter, de grootste schepen van de vissersvloot. Het overgrote deel van de Hollandse Nieuwe wordt aangevoerd door Noorse, Deense en Schotse trawlers.

De haringquota

Zij maken gebruik van een ringnet. Een ringnet hangt als een enorm cirkelvormig gordijn in het water, dat een complete school haring kan insluiten.

Als het net aan de onderzijde wordt dichtgetrokken, blijft de vangst in leven. Het net kan worden leeggepompt en de haring wordt vervolgens aan boord ijskoud gekoeld.

Het kan ook voorkomen dat de schipper vaststelt dat de vangst kwalitatief niet voldoet. Dan kan hij het net weer openen en de vis laten gaan.

De verwerking

Vissers

De haringvisserij wordt voornamelijk door Deense, Noorse en Schotse schepen uitgevoerd. In de zomermaanden vissen nog twee Nederlandse schepen op de Noordzee op maatjesharing. Het zijn spanvissers die samen een net door het water trekken. De vis wordt met een pomp uit het net aan boord van de schepen gezogen. Deze maatjesharing wordt aan boord machinaal gekaakt, gepekeld en ingevroeren. Dat gebeurt verder nergens meer op een schip, aangezien dit meestal niet met de complete vangst lukt. Een deel van de haring wordt ongekaakt ingevroren, de zogeheten plaatharing.

Kaken en rijpen

Reageer op dit artikel