artikel

Hamburger Hall of Fame

Horeca

Vier steden maken aanspraak op de titel geboortestek van de hamburger. Drie van deze plaatsen houden jaarlijks een festijn waarin de hamburger centraal staat. Bekijk ze nu op zibb.nl/horeca in alfabetische volgorde.

Athens, Texas, vanaf 1880

Fletcher Davis uit Athens in Texas zou al in 1880 sandwiches met gemalen gebakken vlees verkopen vanuit zijn lunchcounter. Zeker is dat hij in 1904 naar de wereldtentoonstelling in St. Louis ging en daar vanuit een standje hamburgers verkocht. Zelfs de krant New York Tribune maakte in haar kolommen gewag van een nieuwe sandwich met de naam ‘hamburger’. Ook is er een foto van Davis op de beurs bij zijn ‘Old Dave’s hamburger Stand’. Athens houdt nog ieder jaar een festival om Davis te eren.

Hamburg, New York, vanaf 1892

De broers Charles en Frank Menches zijn in 1892 op een jaarmarkt in Hamburg in de staat New York bij toeval hamburgers gaan maken. Zij verkopen broodjes met een worst van varkensvlees. Toen de worst opraakte konden zij alleen maar gemalen rundvlees krijgen bij een locale slager. Zij vormden dit tot schijven. Het plaatsje Hamburg zou dus zijn naam hebben gegeven aan de hamburger. Ook deze plaats eert nog jaarlijks de uitvinding van de hamburger.

New Haven, Connecticut, vanaf 1895

In de staat Connecticut beweert men dat de hamburger is uitgevonden in de plaats New Haven aldaar. Een emigrant uit Denemarken, Louis Lassen, huurde in 1895 een ‘lunchwagen’. Hij specialiseerde zich in een steak sandwich met een dun plakje gebakken rundvlees. De afsnijdsels nam hij mee naar huis. Die maalde en kruidde hij en zijn familie kreeg dit als ‘hamburger’ te eten. Nakomelingen van Lassen zeggen dat hij de sandwiches onder de naam Burger rond 1900 ging verkopen. In 1991 vertelde een kleinzoon van Lassen dat er getekende, en bij een notaris gedeponeerde verklaringen, zijn van getuigen die beweren dat zijn grootvader inderdaad in 1900 startte met de verkoop van hamburgers tussen sneden geroosterd brood. ‘Anderen hebben misschien al wel een hamburger steak geserveerd, mijn grootvader was de eerste die er een sandwich mee maakte.’

Seymour, Wisconsin, vanaf 1885

De inwoners van Seymour (Wiscionsin) houden voet bij stuk dat hun plaatsgenoot Charlie Nagreen de moderne hamburger in 1885, tijdens de plaatselijke jaarmarkt, heeft uitgevonden. Om een gehaktbal makkelijker met brood te serveren besloot hij ze plat te slaan. In 1947 vertelde Nagreen aan een krant dat hij het broodje toen zelfs al hamburger noemde. In Seymour is men zo overtuigd gelijk te hebben dat jaarlijks een meerdaags ‘Home of the Hamburger’ festival wordt gehouden. Ook is er een museum gewijd aan het broodje, the Hamburger Hall of Fame. Na een eerder record te zijn kwijtgeraakt werd in 2001 een hamburger van maar liefst 3750 kilo gefabriceerd.

Conclusie:

Historici lijken het er over eens te zijn dat door toedoen van de Texaan Fletch Davis de hamburger zich wijd verspreidde. Bezoekers van de wereldtentoonstelling in St. Louis namen het recept over heel Amerika mee naar huis en begonnen te experimenteren met de vleesschijf tussen twee sneden brood. Anderen zeggen dat het heel wel mogelijk is dat mensen verspreid over het hele land ongeveer tegelijkertijd op hetzelfde idee kwamen en de hamburger gingen maken.