artikel

Roken en het bedrijf

Horeca

Roken, een hot item; hoe ga je er in je bedrijf mee om? In een café is het niet zo’n probleem. Daar is het min of meer geaccepteerd dat er gerookt wordt. En al zullen er wel cafés zijn die vanwege hun doelgroep regels moeten stellen ten aanzien van het roken, een bruine kroeg zonder asbakken is vooralsnog ondenkbaar.

In het restaurant ligt het wat lastiger, maar op een subtiele manier valt ook daar wel het een en ander te reguleren. In De Librije bijvoorbeeld staan gewoon asbakken op tafel. Dat is standaard. Aparte rook- en niet-rookgedeelten zijn er niet. Bij het aannemen van een reservering wordt altijd gevraagd of er bijzonderheden zijn waarmee rekening gehouden dient te worden. Als daarbij wordt aangegeven dat de gasten niet roken, wordt verteld dat er geen aparte plaatsen voor niet-rokers zijn, maar dat er wel plekken zijn waar je er minder last van hebt als andere gasten roken. Op die manier wordt geprobeerd de fervente rokers enigszins gescheiden te houden van de fervente niet-rokers.

Desondanks gebeurt het soms dat niet-rokers duidelijk last hebben van het (overmatig) roken aan een naastgelegen tafel. In die gevallen wordt de rokers verzocht zich enigszins te matigen en/of worden de niet-rokers, als dat mogelijk is, naar een ander tafeltje verhuisd.

Dat lijkt allemaal heel eenvoudig, maar het komt aan op de vaardigheden van de gastvrouwen en -heren, die op een subtiele manier de zaken zo moeten regelen dat er niemand in verlegenheid wordt gebracht. En dat is een kunst.

Reageer op dit artikel