artikel

Belangrijkste Michelinfeiten, 108 jaar geschiedenis en verandering

Horeca

Toen in 1900 de Michelingids voor het eerst uitgegeven werd, had niemand verwacht dat honderd jaar later de michelinster de belangrijkste onderscheiding voor restaurants zou zijn. Wat gebeurde er in die 108 jaar?

Belangrijkste Michelinfeiten, 108 jaar geschiedenis en verandering

Augustus 1900: de eerste Michelingids Frankrijk komt uit.

In 1905 vermeldt de Michelin-gids voor het eerst Nederlandse adressen. Het duurt tot 1957 voordat er in Nederland sterren worden toegekend.

1957: De eerste Nederlandse sterrenrestaurants

In de periode 1905 tot 1914 waren er 10 edities voor België en streken uit de buurlanden: Nederland, Luxemburg, Noord-Duitsland, Elzas-Lotharingen, het Zwarte Woud, Duitstalig Zwitserland, de oevers van de Rijn. Een verbazingwekkend conglomeraat.

De editie van 1915, een minder gunstige periode voor het toerisme, bood een enorme hoeveelheid informatie om de Franse strijdkrachten te helpen de bezette gebieden te bevrijden. Onder andere van bruggen en ponten over de belangrijkste waterwegen, het materiaal waarvan ze gemaakt waren (steen, hout, ijzer), en voorzieningen zoals hijskranen, dokken en hangars. Bij de steden bood de gids ook gegevens over het aantal gebouwen en hun bestemming (universiteiten, scholen, kloosters, kazernes, ziekenhuizen, etc).

In de uitgave 1920 tot 1922 kwamen in de gids de eerste verwijzingen naar de Michelin-kaarten. Er werd een kleine atlas van 8 pagina’s en schaal 1 : 1.000.000 opgenomen in de gids. Het aantal plattegronden ging van 62 in 1921 naar 89 in 1930.

In de periode 1920 tot 1938 verscheen de gids 10 maal. Hij groeide van 104 pagina’s in 1921 naar 460 pagina’s in 1932. In 1920 wordt de Michelingids Frankrijk niet langer gratis verdeeld. Waarom? De gebroeders Michelin ontdekken op een dag bij een bezoek aan een garage dat de gids gebruikt wordt om een werkbank te ondersteunen. ‘Mensen respecteren alleen waar ze voor betalen’, is de reacties van de broers. De beslissing is genomen, voortaal wordt er betaald voor de gids (toen 7 Franse frank).

In 1939 en de donkere jaren daarna verscheen de gids niet.

In 1957 kreeg de Michelin-gids, in lijn met de nieuwe economische eenheid, ‘Benelux’ in zijn naam. Dit jaar verschenen er de eerste Nederlandse sterren in de gids. In 1959 werd de omslag rood.

In 1978 nam de Benelux-gids z’n huidige vorm aan. Er kwam een aparte Groene Gids voor de toeristische informatie en bezienswaardigheden.

Begin jaren ’90 werden er in Nederland allerlei organisaties opgericht, waaruit blijkt dat de interesse voor de gastronomie zich toen sterk ontwikkelde.

1990: Châteaux et Résidences Gastronomiques

1990: Selected Indonesian Restaurants

1991: Les patrons Cuisiniers

1993: Jeunes Restaurateurs d’Europe – Nederland

Naast deze organisaties was er natuurlijk al de Alliance Gastronomique Néerlandaise, die in 1967 werd opgericht.

In 1997 deden de symbolen « muntjes » en « Bib Gourmand » hun intrede in de Michelin-gids om restaurants met een goede prijs-kwaliteitsverhouding beter zichtbaar te maken.

In 2000 verschijnt er naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de gids naast elk etablissement een kort commentaar. De pictogrammen, die in wezen een universele taal zijn, blijven natuurlijk bestaan. In deze korte tekstjes vindt met een beschrijving van het etablissement, de stijl van de keuken, de sfeer of het decor.

In 2002 worden er voor het eerst drie sterren toegekend aan een Nederlands restaurant in de Michelingids Benelux.

In 2003 wordt de Bib Hotel gecreërd, die net zoals de Bib Gourmand voor restaurants, hotels aanduidt die en verzorgde overnachting bieden voor een redelijke prijs.

In 2005 creërt Michelin de categorie ‘Veelbelovende restaurants’. Wat betreft de Michelingids Nederland verschijnt deze categorie echter pas in de editie 2007. Deze in het rood vermelde restaurants zijn de beste in hun categorie en kunnen in een hogere categorie terecht komen als hun presetaties constant blijven in de tijd en voor de volledige inhoud van de kaart.

Hetzelfde jaar werden voor de eerste keer in de inleiding van de Michelingids de 5 criteria voor het behalen van sterren gepubliceerd (kwaliteit van de producten, creativiteit, beheersing van de kooktechnieken en smaken, de prijs-kwaliteitsverhouding en de constante kwaliteit van de gerechten in de tijd). Wat ook nieuw is: de publicatie van de principes: de anonieme bezoeken van de etablissementen, de onafhankelijkheid van de inspecteurs, de selectie van hotels en restaurants in alle prijs- en kwaliteitscategorieën, de jaarlijkse actualisatie om alle lezers betrouwbare informatie te geven, een identieke selectieprocedure in alle landen.

November 2005: Publicatie van de eerste gids New York City. De Michelingids steekt voor het eerste de Atlantische Oceaan over en trekt naar New York. Deze eerste uitgave bevat 500 restaurants in de vijf stadsdelen (Manhattan, Bronx, Queens, Staten Island en Brooklyn) en 50 hotels in Manhattan. Het formaat is anders dan dat van de Europese gidsen: twee etablissementen per pagina en meer gedetailleerde beschrijvingen. De sterrenrestaurants worden bovendien op een dubbele pagina voorgesteld met foto’s van het interieur een recept van de chef. De meest kwaliteitsvolle hotels worden op één pagina voorgesteld met een gedetailleerde beschrijving en een foto van de receptie. Deze eerste editie is meteen een succes: meer dan 140.000 exemplaren werden in enkele maanden verkocht. De tweede editie van de Michelingids New York City verschijnt in oktober 2006.

2006: Voor het eerst beschijnen er ook gastenkamers in de Michelingids. Dit type overnachtingen is vooral interessant in gebieden waar hotels schaars zijn. De gastenkamers die meestal op rustige plekken gelegen zijn, beschikken over het algemeen over 3 à 5 kamers. Sommigen hebben een restaurant waar meestal streekgerechten gegeten kunnen worden.

In maart 2006 wordt de vijfentwintigste editie van de gids Main Cities of Europe gepubiceerd. Deze is moderner dan z’n voorganger. De gids bevat meer praktische informatie en de mogelijkheid om een etablissement te zoeken op basis van een trefwoord, het type, de sfeer of het decor. In de editie 2006 van de main Cities of Europese gids staan zo’n 2800 hotels en restaurants in 37 steden van 20 verschillende landen.

In oktober wordt de eerste Michelingdis San Fransisco Bay Area & Wine Country gelanceerd. De eerste Michelingids die de Westkust van de Verenigde Staten bestrijkt, bevat 350 restaurants en 60 hotels in alle prijs- en kwaliteitscategorieën in San Francisco, Oakland, San José, Berkeley en de streken Napa en Sonoma die in het hart van de wijnstreek liggen. Het formaat van de gids is identiek aan die van New York City.

2007: De editie 2007 van de Michelingidsen is bijzonder. Er verschijnen twee aparte gidsen, een over België en Luxemburg en een over Nederland. Dankzij deze twee uitgaven kan er beter tegemoet gekomen worden aan de wensen van de lzers en de culturele identiteit van de landen.

In maart 2007 kondigt de gids aan dat tegen het einde van het jaar de eerste gids voor Azië, de Michelingids Tokio, zal verschijnen. Na de Verenigde Staten gaat de Michelingids verder de internationale toer op. Japan wordt het 22ste land dat door de gids wordt bestreken. In de Verenigde Staten zet de ontwikkeling zich voort met het verschijnen van twee nieuwe gidsen in oktober: één voor Los Angeles en één voor Las Vegas.

Reageer op dit artikel