artikel

Lik-opstuk-beleid

Horeca

Ik wil er geen misverstand over laten bestaan dat het het kabinet ernst is. In dit land dienen wetten nageleefd te worden. Minister Ab Klink van Volksgezondheid is het zat, al die muitende cafébazen in Nederland.

Lik-opstuk-beleid

Roken is de horeca moet harder worden aangepakt, vindt de minister. Tegen hardnekkige overtreders gaat het Openbaar Ministerie een lik-op-stuk-beleid voeren. Roken wordt voortaan een economisch delict.

Dat betekent dat als een café roken toestaat, er sprake is van concurrentievervalsing. Daarmee kan de rechter overtreders een boete opleggen en zelfs overgaan tot tijdelijke sluiting van het café.

Sanctie

De hardere aanpak komt naast de boetes die de VWA sinds 1 juli oplegt. Daarvan zijn er nu vijfhonderd uitgedeeld. De boetes lopen op van 300 tot 2400 euro. Nadeel van deze bestuurlijke boetes is dat een kroegbaas bezwaar kan aantekenen, waardoor daadwerkelijke uitvoering van de sanctie wel anderhalf jaar kan duren.

Door justitie in te schakelen kan een overtreding veel sneller worden aangepakt. De VWA kan naar het OM stappen als er voor minstens 500 euro boetes zijn opgelegd. Dat betekent dat de controleurs eerst tweemaal een boete van 300 euro moeten uitdelen voordat sprake is van een hardere aanpak.

17.000 controles

Op verzoek van de VWA kan de politie de controleurs ondersteuning bieden als zij op moeilijkheden stuiten in een kroeg. De politie kan ook mee gaan lopen als de VWA in een stad een grote actie gaat houden.

De toezichthouder krijgt er nu geen extra personeel bij voor een strengere handhaving van het rookverbod. Er zijn genoeg controleurs om de geplande 17.000 controles tot het einde van het jaar uit te voeren. De VWA kan ook gerichter gaan controleren nu veel kroegbazen openlijk laten weten de asbak weer terug te zetten.

Reageer op dit artikel