artikel

Malieveld

Horeca

Ruim 65 bussen uit het hele land rijden zaterdag naar het Malieveld in Den Haag. Dat betekent zo’n 3.500 kroegbazen en gasten die gaan demonstreren tegen het rookbeleid van minister Ab Klink.

Malieveld

Secretaris Wiel Maessen van organisator Red de Kleine Horeca Ondernemer rekent daar nog zo’n 1.500 mensen bij, waardoor het totaalaantal demonstranten uitkomt op vijfduizend, is de verwachting.

Dat lijkt niet bijster veel op een groot terrein als het Malieveld. In 1983 kwamen 550.000 mensen naar de bekende demonstratieplaats om hun afkeer te uiten tegen de plaatsing van nieuwe kernwapens in Nederland. Het moeten er zaterdag eigenlijk ook meer zijn, erkent Maessen. ‘Maar ja, de zaterdag is voor de horeca een belangrijke dag, dus veel cafébazen willen wel maar kunnen niet omdat ze aanwezig moeten zijn in hun café’, stelt Maessen.

De dag mag dan ongunstig zijn, veel keus was er niet. Den Haag deed de vrijdag en zaterdag in de aanbieding, terwijl voor horecaondernemers de maandag de meest ideale dag zou zijn. Al is maandag weer minder aantrekkelijk voor gasten vanwege hun werk. Dus is het zaterdag.

Marina

En dan het programma. Dat is deze week bekendgemaakt. Om 13.00 uur start de rookdemonstratie en hij duurt tot 15.55 uur. In drie uur tijd komen vijf sprekers aan het woord en zijn er maar liefst negen anti-rookverbod liederen te horen. Maessen stelt dat er nog meer liederen zijn aangeboden, maar dat het eenvoudigweg niet meer in het programma past.

Drie horecaondernemers spreken de boze menigte toe, volgens programma. Daarbij zit Marina Bosman, van Ons Cafeetje in Leiden, die eerder verbaal flink van leer trok tijdens een uitzending van Pauw & Witteman. De andere twee sprekende ondernemers zijn nog niet bekend.

De presentatie van de dag is in handen van ex-NOS Journaal lezeres Aldith Hunkar. Het kan haast niet anders dat ze rokend op het podium betreedt. We zullen het zaterdag om 13.00 uur wel zien.

Het programma

13.00 Film + muziek

14.00 Inloop, cd met muziek

14.05 Optreden 1 Rob Zorn

14.10 Welkom Aldith, KHO

14.20 Spreker 1, ondernemer

14.25 Optreden 2 Steven Dijk

14.30 Optreden 3 Marijke en die Kale !!!

14.35 Spreker 2, ondernemer

14.40 Optreden 4 Mike Vincent

14.45 Spreker Fleur Agema (PVV)

14.55 Optreden 5 Ac/Dixi

15.00 Spreker 3, ondernemer Marina Bosman

15.05 Optreden 6 Duo Dovemansoren

15.10 Spreker 4 Halbe Zijlstra (VVD)

15.20 Optreden 7 Armand

15.25 Spreker 5 Henk van Gerven (SP)

15.35 Optreden 8 Ger Couvreur

15.45 Optreden 9 Glenn de Koning

15.55 Afsluiting KHO

Reageer op dit artikel