artikel

Nationaal Kampioenschap Horeca groeit

Horeca

Het Lekkerste Kindermenu, de beste combinatie Leermeester-Leerling, het NK Wild en de Beste Theesommelier: het zijn de nieuwe wedstrijden op het NK Horeca.

Nationaal Kampioenschap Horeca groeit

Ook de wedstrijdkeuken zelf is veranderd. Bezoekers kijken de koks letterlijk op hun vingers om zo te genieten en te leren van de beste vakmensen, bijvoorbeeld bij de strijd om de Gouden Koksmuts en de Gouden Gastvrijheids Award. Ook het bekende Lekkerste Broodje van Nederland sluit zich aan bij het NK Horeca en presenteert zich met een nieuwe formule. De SVH heeft een levendige nieuwsshow over onderwerpen als gastvrijheid en vakmanschap. Aan het Nationaal Kampioenschap Horeca werken de volgende organisaties mee: Koksgilde, Gastvrijheidsgilde, Stichting Lekkerste Wedstrijden, sector Restaurants Koninklijk Horeca Nederland, SVH, Dilmah, Showshakers en Horecava.

Demonstratie nationale wedstrijden

Wie de nationale helden aan het werk wil zien, moet op woensdag naar de Horecava komen. Dan presenteert het Koksgilde Nationaal Team i.s.m. het Jeugdteam een gigantisch koud buffet van 3 x 4 meter, een onderdeel waarmee het team onlangs goud behaalde. Op deze dag zijn ook de wedstrijden voor de Gouden Koksmuts (de beste chef-kok) en de Gouden Gastvrijheid Award (het meest gastvrije horecabedrijf). Er zijn twee nieuwe wedstrijden bij het Koksgilde. Allereerst is dat NK Leermeester – Leerling, waarbij zij samen een feestelijk menu voor 4 personen bereiden, voor een deel gebaseerd op convenience producten. Ook nieuw is het NK Wild, het à la minute bereiden van een viergangen wildmenu voor 4 personen op basis van uitsluitend verse ingrediënten. Bekende wedstrijden van het Koksgilde en Gastvrijheidsgilde die blijven, zijn het NK Gastheren/-vrouwen, NK Kastelein, NK Receptionist en NK Jonge Koks.

Nieuwe Lekkerste Wedstrijden

Nieuw dit jaar is de strijd om het Lekkerste Kindermenu van Nederland. Er zijn twee categorieën: Restaurants en Fastservice. De sectoren Restaurants en Fastservice van Koninklijk Horeca Nederland organiseren deze wedstrijd samen met hoofdsponsor: het Voedingscentrum.

Verder wordt de 25ste editie van het Lekkerste Broodje Catering gevierd. Drie winnaars uit de afgelopen 25 jaar zijn genomineerd voor het Allerlekkerste Broodje Catering:

1) Untara Samsuria van HMS host Schiphol met zijn broodje Zeldenrust Brunch

2) Aad van Berkel van Prorest catering met zijn broodje Vivaldi Symphoy

3) Folien Feenstra van BRN catering met haar creatie Broodje Bavaria

De winnaar wordt bekend gemaakt op de openingsdag van de Horecava, maandag 12 januari. Daarna vindt de editie 2009 van het Lekkerste Broodje Catering plaats. Om het Lekkerste Broodje Horeca wordt woensdag 13 januari gestreden. Deze wedstrijd krijgt een extra spannende opzet. Deelnemers moeten in een ‘ready steady cook’-omgeving het Lekkerste Broodje maken met een Vikornbroodje en vis als belegonderdeel. Het Visbureau is betrokken bij de wedstrijd. Voor alle wedstrijden geldt dat gebruik moet worden gemaakt van de caloriechecker (www.caloriecheckervoordehoreca.nl) en de kostprijscalculator van het bedrijfschap Horeca en Catering. Opgeven kan via de site www.wedstrijden.nl.

Afwisselde Nieuwsshow door SVH

Het SVH kiest dit jaar voor een andere insteek. In plaats van de traditionele Leerlingwedstrijden op donderdag, brengt het SVH een dagelijkse nieuwsshow op het Wedstrijdpodium. Iedere dag staat er een uur lang een ander thema in de schijnwerpers:

Dag 1: Groeien in de horeca

Het succes van een branche wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de medewerkers en het vermogen om deze mensen voor de branche te behouden. Mede vanuit dit oogpunt doet SVH in samenwerking met de sociale partners onderzoek naar de wijze waarop binnen de horeca medewerkers worden geselecteerd en gemotiveerd. Dit project heeft de werktitel ‘Groeien in de horeca’ meegekregen. Wat kunnen ondernemers doen om werknemers te vinden, binden en boeien? Dat is de centrale vraag op deze dag waarop tevens de kick-off van ‘Groeien in de horeca’ plaatsvindt.

Dag 2: Vakmanschap

De SVH-meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid die behaald kan worden in de horeca. Wie de meestertitel wil behalen, moet zich al enige tijd hebben bewezen op zijn vakgebied. In deze sessie geven Meesters samen met ambitieuze leerlingen een demonstratie. Daarnaast is er een discussie over de toegevoegde waarde van Meestertitels.

Dag 3: Gastvrijheid

Binnen de horeca draait alles om gastvrijheid. Het maakt niet uit of je in een café, restaurant of hotel werkt. Gastvrijheid is belangrijk voor het bestaansrecht van een ondernemer. Maar wat is gastvrijheid? Dat is het thema van deze sessie.

Dag 4: Afstemming van onderwijs en bedrijfsleven

Onderwijs en bedrijfsleven hebben elkaar nodig. Voor een goede doorstroom van leerlingen naar werknemers zijn onderwijs en bedrijfsleven in gesprek. In dit ‘Lagerhuisdebat’ gaan deelnemers met elkaar in discussie over de afstemming tussen bedrijfsleven en onderwijs.

Reageer op dit artikel