artikel

Compensatie?

Horeca

Minister Klink krijgt de zwarte piet toegeschoven. Cafés hebben het erg lastig en dat is de schuld van de minister, zeggen velen. Afgelopen zaterdag demonstreerden volgens organisator Red de Kleine Horeca Ondernemer zo’n 6.000 mensen tegen het rookbeleid van Klink. De boodschap op het Malieveld was duidelijk: Klink is de boosdoener.

Compensatie?

Maar wat volledig ondergesneeuwd is in de berichtgeving rondom het rookverbod en de aantijgingen aan het adres van Klink de afgelopen dagen, is dat de minister weldegelijk een positieve toon heeft laten horen richting de kleine cafés.

Enkele dagen geleden maakte Klink na een debat in de Tweede Kamer bekend met een knelpuntennota te komen. ‘We onderzoeken de gevolgen van het rookverbod. Komt het omzetverlies wel door het verbod? De omzetdaling is in 2007 begonnen, terwijl het rookverbod pas in juli 2008 is ingevoerd. Dat moeten we allemaal gaan uitzoeken. In december heb ik de feiten op een rijtje, dan pas besluit ik over eventuele compensatie. Tot die tijd gaan we door op de ingeslagen weg’, aldus Klink in Trouw.

Ondanks zijn straffe lijn neemt Klink toch voor het eerst het woord compensatie in de mond. Het c-woord waar Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zo op hamert bij de minister. En daarmee staat de compensatiedeur op een kier. Al zal het een enorme klus zijn om vast te stellen hoe er gecompenseerd moet worden. Of beter gezegd, kan worden.

De grote vraag is hoe zo’n compensatieregeling eruit moet komen te zien. Wie komt er voor in aanmerking? En wat wordt er gecompenseerd? Hoe moeten ondernemers hun omzetverlies afkomstig van het rookverbod bewijzen? Allemaal vragen die beantwoord moeten worden. Maar die vragen hoeven alleen worden gesteld wanneer uit de knelpuntnota blijkt dat omzetdaling in kleine cafés direct het gevolg is van het rookverbod.

Oproep

Hebt u ideeën over hoe een dergelijke compensatieregeling eruit moet zien? Meld het hieronder.

Reageer op dit artikel