artikel

Sardijns varkens

Horeca

Ik ben er even tussenuit geweest. Een paar weken wandelen in de bergen in Sardinië. Ik kan het iedereen aanraden. Maar daar draait het hier niet om. Het draait om een bijzondere ontmoeting tijdens een van mijn wandelingen.

Sardijns varkens

Ik liep tegenwinds en tegemoet kwam mij een Sardijns varken. Ik hoorde hem al aankomen. Luid knorrend en trippelend. Alsof hij het opperbest naar zijn zin had. Toen ik hem zag, trippelde hij nog vrolijk een paar meter door, totdat hij mij ook in het vizier kreeg. Hij knorde nog wat en sloeg rechtsaf, de bossen in.

Dat verwacht je niet, een ontmoeting met een vrolijk varken. Ik vraag me overigens af of zo’n varken vrolijk is. Het zegt waarschijnlijk meer over mij dan over het varken dat ik hem enige vrolijkheid toeken. Ik was immers op vakantie en dat varken dat liep daar maar.

Later bleek dat zo’n ontmoeting helemaal niet zo toevallig is. Ik las in een gidsje dat de Sardijnse boeren hun varkens voor de winter de bossen injagen. Ze scharrelen hun kostje bij elkaar en in het voorjaar worden ze weer gevangen en geslacht. Omdat zo’n varken ook in de winter niet stilzit, komt het voor dat ze zich kruisen met een wild zwijn. De varkens zijn dan ook niet helemaal rozen, zoals onze varkens ‘moeten’ zijn, maar hebben ook zwarte vlekken. Zo’n beetje als een bonte koe.

Het idee van zo’n rondzwervend varken spreekt mij erg aan. Het is op-en-top een scharreldier en doet wat hij genetisch altijd heeft moeten doen, zijn kostje bij elkaar scharrelen. Ik was dan ook benieuwd naar zijn smaak en besteedde er een lokale maaltijd aan. Opperbest. Enigszin gefrustreerd, keer je dan terug naar Nederland. Het idee van vrij rondscharrelde varkens zou hier heftige politieke en ethische discussies uitlokken. De inheemse fauna zou onder druk okmen en het idee van een mogelijke verspreiding van varkenspest alleen al. Het is ondenkbaar dat de dieren – behouden het wilde zwijn – in de Nederlandse bossen zouden rondscharrelen. Jammer is het wel. De gemiddelde Nederland moet het doen met een industrievarken. Soms zou je deze samenleving weer terug naar de middeleeuwen willen schoppen.

Peter Garstenveld, Hoofdredacteur Misset Horeca

peter.garstenveld@reedbusiness.nl

Eerder verschenen columns:

Reageer op dit artikel