artikel

Stupid rule

Horeca

Een ambtenaar komt het kantoor binnen. Hij legt zijn rolmaat op het bureau en logt in op zijn pc. Hij opent de spreadsheet ‘reclamebelasting’ en tikt 45 cm2. Dat is 15 cm2 meer dan mag. Met één druk op de knop rolt er een aanslag uit richting het café op de markt: 525 harde eurootjes staat erop geprint.

Stupid rule

Bovenstaande DDR-achtige scène trekt al een week aan mijn oog voorbij, sinds ik het interview in dit blad las met Peet Seerden, voorzitter van de nieuwe branchevereniging Natte Horeca Nederland (NHN). Seerden zegt daarin: ,,In Maastricht is de gemeente bezig met reclamebelasting. De eerste 20 cm2 zijn vrij, daarna moet je betalen, voor bijvoorbeeld de naam op je zaak.’’

Ik ben erin gedoken. Seerden heeft ongelijk, de grens ligt iets ruimer. Het is geen 20 cm2, maar 0,1 m2. Dat is 100 cm2, als ik het goed heb. Seerden bedoelt waarschijnlijk bij 20 centimeter lengte mag het niet meer dan 5 centimeter hoog zijn. Hoe dan ook, ergens heeft een ambtenaar een natte vinger opgestoken en de grens getrokken. Heeft daar daadwerkelijk een gemeenteraad over gestemd, en dit goedgekeurd?

Moet je nu boos worden op een land waarin dit gebeurt? Het heeft geen zin, dus moet ik het niet doen. Maar toch, wat een azijnzeikers om dit soort regels in deze tijden van recessie in te voeren. Om ze sowieso in te voeren. Geen enkel begrip klinkt hieruit voor de ondernemerszin van mensen. Met recht noem ik het een DDR-achtige regel: monsterlijk, willekeurig, bedilzuchtig, dossierophopend en nergens toe dienend.

Het kan ook anders. Over de uitgever van dit blad valt veel te vertellen, maar sommige dingen gaan hier erg goed. De nieuwe directeur voerde bij haar aantreden de ‘stupid rules’-regel in. Iedereen kan haar persoonlijk bellen om een idiote regel aan haar voor te leggen. Zij kapt die dan behendig weg en de aangever krijgt een fles champagne. Zo simpel is het. Daar kunnen ze in Maastricht en in al die andere idiote gemeentes nog iets van leren.

Wind ik me toch op.

Peter Garstenveld, Hoofdredacteur Misset Horeca

Eerder verschenen:

Reageer op dit artikel