artikel

Gure herfstwind

Horeca

En dus gaan we voor het weekend naar Amsterdam met het navolgende strijdplan. Zaterdagavond naar Carré naar de musical Amandla en zondag een kijkje nemen in de pas geopende Hermitage aan de Amstel. Het is herfst, het regent en we moeten toch wat. Cultuur snuiven dus.

Gure herfstwind

Slapen doen we in het overigens prettige Park Hotel aan de Stadhouderskade.

Aan de balie van het hotel vraag ik naar de crisis in de hoofdstad. Eén groot slagveld moet het zijn, met hotelbazen die huilend hun ster inleveren om een andere doelgroep aan te spreken. ‘Nee hoor, vandaag en gisteren helemaal vol. U hoort ons niet klagen.’

Daarna op weg naar Carré. We eten in de Carrékelder. Afgeladen vol. Het is dat we hebben gereserveerd, maar nog moeten we ons tafeltje delen met een ander stel. Een grappig gezicht, al dat chique theaterpubliek in een eetcafé met tl-lampen aan het plafond, en met te weinig haakjes om alle jassen keurig op te hangen.

Na Carré naar MoMo, de restaurant-bar-lounge van het Park Hotel. Wederom vol. Trendy mensen, overwegend gekleed in zwart of wit. Uit de speakers trancemuziek. Het is lang wachten op mijn kiwicocktail van €10,-. Ja, denken we, we doen nu eenmaal gek.

De volgende dag bij de Hermitage een lange rij. Niet alleen voor het museum, maar – vooral – ook voor restaurant Neva. Ik zie twee rijen mensen geduldig wachten op een plekje voor een kop koffie met een punt. Daar draaien ze goede omzetten, had ik al begrepen van een bevriende kok. Hij stelde dat ze omzettechnisch niet eens goed hoefden te koken – wat ze wel doen – als je per dag enige duizenden koppen koffie wegzet.

Daarna teruglopen naar het Central Station via de Zeedijk. Ajax voetbalt tegen Feyenoord. Uit de een na de andere volle kroeg klinkt gejuich. Niet gek zo’n kroegbezoek voor een doorsnee zondagmiddag, denk ik. Al zal de gemiddelde Ajax- of Feyenoord-fan anders denken over dat ‘doorsnee’.

Tja, zo’n weekend Amsterdam tijdens de crisis in de horeca. Soms moet je de ellende met een lampje zoeken. Gelukkig waait er een gure herfstwind.

Eerder verschenen:

Reageer op dit artikel