artikel

Duurzaamheid rode draad bij nominaties

Horeca

Duurzaam, biologisch, gezond. De jury van de Horecava Innovation Award is bij de tiende editie overspoeld door verantwoorde producten en diensten. Ook een groot deel van de zestien nominaties voor deze award staat in het teken van duurzaamheid.

Duurzaamheid rode draad bij nominaties

Duurzaamheid drukt een belangrijk stempel op de jubileumeditie van de Horecava Innovation Award. Leveranciers spelen in op ‘verantwoorde’ trends en ontwikkelingen in de samenleving. In alle categorieën zijn producten genomineerd die rekening houden met gezonder eten, het gebruik van duurzame materialen, het besparen van energie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast blijft ‘beleving’ nadrukkelijk aanwezig als pijler onder innovatie.

Voor de jubileumeditie werden in totaal 145 producten aangemeld. De jury van deskundigen, vakjournalisten en ondernemers nomineerde er zestien. De winnaars worden op maandag 11 januari bekendgemaakt tijdens de officiële opening van de beurs. Hieronder per categorie de kanshebbers van de Horecava Innovation Award 2010. Alle nominaties zijn te zien op de wereld INNOVEER!.

Food & beverage

Brassica koolzaadolie is gewonnen uit de eerste koude persing van koolzaad, afkomstig van 120 telers in Oost-Nederand, verenigd in Colzaco. Brassica is de culinaire lijn. Er zijn drie varianten: twee voor koken, braden en grillen, één is ook geschikt voor dressings. Deze heeft een milde, nootachtige smaak.

25% minder vet, 25% minder zout en 25% minder calorieën. Dat zijn de kenmerken van saucijzenbroodje Zócijs. Smilde ontwikkelde het samen met RijnIJssel Vakschool Wageningen en Wageningen University om in te spelen op de trend van verantwoorder eten. De vulling is van rund- en kippenvlees.

Moelleux au chocolat van Maître André is een kant-en-klaar deeg voor het maken van chocoladetaartjes met vloeibare vulling. Verpakt in platte spuitzak met een inhoud van 700 gram, goed voor tien tot twaalf eenpersoonstaartjes. De ingrediënten: Belgische chocolade, verse eieren en roomboter. De bereidingstijd is 12 tot 14 minuten.

De Brollie ofwel broodlolly is een biologisch broodje op een stokje van duurzame bakker Carl Siegert. Het broodje draagt bij aan beleving aan tafel en is zeer geschikt om te serveren bij soep, salade, kaas of buffetten. Er zijn twee varianten: rozijn-vijg-haver en zonnebloempit. Ambachtelijk gemaakt van Nederlandse ingrediënten.

Interior & design

Bounge staat voor opvouwbaar loungemeubilair dat bestaat uit panelen en kussens. Het werkt met een kliksysteem, waardoor het snel op te bouwen en af te breken is, zonder gereedschap. Opslag in speciale, compacte kisten: tot zeven elementen in ruim een kubieke meter. Bounge is gemaakt van duurzaam hout; de onderdelen zijn niet zwaar.

Hampi is een range disposable borden, schalen en bakjes, gemaakt van blad van de arecaboom, een palmsoort die op grote schaal wordt verbouwd in India. Bladeren vallen zeven keer per jaar van de boom. Normaal wordt het verbrand, nu verwerkt tot servies zonder chemische toevoegingen. Het is 100% afbreekbaar.

Vrumona presenteert een nieuwe stamper voor frisdrank en longdrinks qua vorm, functie en gebruik. De stamper wordt, inclusief schijfje citroen, droog aan de buitenzijde van het glas geklemd. De gast bepaalt vervolgens zelf of hij citroen in de frisdrank wil. Na gebruik kan de stamper buiten het glas blijven.

Cocobo levert varende terrasvlotten met fluistermotor voor horeca en leisure. Een aanvulling op terras of als verrassende service. Geschikt voor twaalf personen en door de beperkte diepgang op veel locaties te gebruiken. Voor ontbijt, lunch, barbecue, picknick, high tea et cetera. Hij is van duurzame materialen gemaakt en vergt weinig onderhoud.

Equipment & Services

Bunzl lanceert een schoonmaakmiddel met drie producten in poedervorm voor het snel, veilig en effectief verwijderen van bijvoorbeeld wijn, sappen, soep, frisdrank van de vloer, zonder geur- en afvalresten. Ook geschikt voor braaksel. Tien gram poeder absorbeert in enkele seconden drie liter vocht. Daarna opruimen met stofzuiger of veger en blik.

De tweede innovatie in deze categorie is een mobiele designkeuken in de vorm van een kruiwagen met drie functies: barbecue, rookoven en vuurkorf met spit. De rookovenfunctie ontstaat door de kruiwagen verticaal te plaatsen. Dit product van Studio Frederik Molenschot is gemaakt van rvs en met gastronorm-afmetingen. Alle onderdelen kunnen in de vaatwasser. In de grillplaat kan een logo aangebracht worden, dat vervolgens leesbaar op het vlees komt. De kruiwagenkeuken is getest door ervaren koks.

De wasemcondensunit met energieterugwinning is een nieuwe Zweedse ontwikkeling, te plaatsen op Rhima doorschuifvaatwasmachines. Dit apparaat maakt een afzuigkap overbodig. Bij het openen van de vaatwasser zuigt de ventilator de vrijkomende waterdamp af. Aan waterdamp wordt warmte onttrokken voor hergebruik. Bij aanschaf geldt de investeringsregeling duurzaam ondernemen, waardoor 44% van de prijs aftrekbaar is.

OtouchO is een draadloze touchscreen terminal waarmee de gast de menukaart kan inzien, de ober kan oproepen, direct bestellen en toegang krijgt tot entertainment en bedrijfspresentaties. Werkt via internet en is aan te sluiten op het kassasysteem. OtouchO kan de service in een horecabedrijf verbeteren, de meerverkoop stimuleren en het verblijf van gasten verlengen.

Concepts & Co-Creation

Bringo biedt restaurants die zelf geen bezorgdienst hebben de service om toch gerechten aan huis of bedrijf te verzorgen. De chauffeurs dragen smoking met witte handschoenen en verplaatsen zich in opvallende Bringo-cars die binnenkort elektrisch aangedreven zullen zijn. Bringo Food & Drink Delivery start in Amsterdam met twaalf restaurants en een wijn-champagne-assortiment. Iedere acht maanden wil het bedrijf een nieuwe stad toevoegen.

De Grote Kleine Kinder Keuken is een co-creatie van Center Parcs en Unilever Foodsolutions. Een ‘totaal nieuwe eetbeleving’ voor kinderen op de vakantieparken. Kinderen leren er samen met hun ouders producten en smaken kennen en raken bekend met de gewoontes in een restaurant. Project in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Met The Opus Linnen Concept levert Blycolin hoteliers de mogelijkheid iedere dag een andere sfeer en look met linnengoed te creëren. In de meest uitgebreide vorm bevat het een totaal opgemaakt bed, badgoed, badjassen en bedlopers. Alle gebruikte stoffen zijn duurzaam geproduceerd. Omdat de ondernemer de producten huurt, vergt het geen extra investering.

Het concept DaSilva Leaftender omvat een theemachine met een assortiment biologische bladthee in zes soorten, een shop-in-shop meubellijn, servies, displays en verpakkingen. De thee wordt vers bereid in de machine. Het concept is zeer geschikt voor o.a. catering, zelfbedieningsrestaurants, ontbijtruimtes en congrescentra.

Zeven nominaties voor jubileumaward

Ter gelegenheid van de tiende editie van de Horecava Innovation Award is een speciale award ingesteld voor de ‘meest innovatieve awardwinnaar’ uit de historie van de wedstrijd. Uit de 34 winnaars selecteerde de jury zeven innovaties.

De nominaties zijn:

  • Bottlenecker: glasversnippersysteem van Bottlenecker

  • Doggy: zelfcorrigerende terrastafel van Bright Idea Club

  • Proeven van Kunst: kunstconcept voor restaurants

  • MobilePro: mobiel bestel- en afrekensysteem van Eijsink Afrekensystemen

  • Bloomingteas: theeconcept van Jasili Bloomingteas

  • Maqs: rood vlees en kip uit de magnetron van Maqs Food

  • Biercarré: tapsysteem met ‘plat’ bier in dozen van Biercarré

De jubileumaward wordt uitgereikt tijdens de officiële opening van de Horecava, op maandag 11 januari. De genomineerde producten zijn te zien in de speciale jubileumexpositie van de Horecava Innovation Award in de wereld INNOVEER!.

Deelname aan de wedstrijd heeft altijd open gestaan voor alle leveranciers (en niet alleen voor Horecava-exposanten) om zo een goed beeld te geven van de innovaties in de branche.

Reageer op dit artikel