artikel

Semi-freddo recepten

Horeca

Semi-freddo van Toffee Ingrediënten voor 4 theekopjes: 1 liter slagroom 300 gram fudge 160 gram eidooier Amaretto 300 gram mascarpone eiwit kapsel Bereidingswijze: Maak eerst de toffee. Zet hiervoor slagroom op een zacht vuurtje en laat hier caramelfudge in oplossen totdat er een mooie caramelkleurige toffeesaus ontstaat. Maak nu een pâte à bombe, klop hiervoor […]

Semi-freddo van Toffee

Ingrediënten voor 4 theekopjes:

 • 1 liter slagroom
 • 300 gram fudge
 • 160 gram eidooier
 • Amaretto
 • 300 gram mascarpone
 • eiwit
 • kapsel
 • Bereidingswijze:

  Maak eerst de toffee. Zet hiervoor slagroom op een zacht vuurtje en laat hier caramelfudge in oplossen totdat er een mooie caramelkleurige toffeesaus ontstaat.

  Maak nu een pâte à bombe, klop hiervoor 160 gram eidooier in de keukenmachine los. Kook 40 gram Amaretto op en voeg er 50 gram suiker aan toe. Giet al kloppend de dooiers erui en klop net zolang tot er stand is en de pâte koud is.

  Neem 300 gram van de toffeemassa en meng dit door 300 gram mascarpone. Meng hierdoor de pâte à bombe en vervolgens 200 gram geslagen room. Voeg als laatste nog twee geslagen eiwitten (gepasteuriseerd) toe.

  Schep alles in vormpjes (eventueel afwisselend met getrempeerd kapsel) en vries deze in.

  Serveer het gerecht bevroren, bij voorkeur -10ºC. Decoreer het glas met wat gebrand eiwitschuim en geeft er een ijsblokjes van Ameretto en een Florentiner notenkoekje bij.

  Semi-freddo van Amarettikoekjes

  Ingrediënten:

 • 12 Amarettikoekjes of bitterkoekjes
 • 500 ml room
 • 3 eetlepels oploskoffiepoeder, opgelost 1 eetlepel water
 • 175 gram basterdsuiker
 • 4 eiwitten
 • 60 gram pure chocolade, geraspt
 • Bereidingswijze:

  Verkruimel de koekjes met behulp van een deegroller of blender. Meng de room, de koffie en de suiker en klop alles stijf met de mixer. Doe er dan het koekjeskruim bij.

  Klop de eiwitten stijf in een aparte kom totdat er pieken onstaan als u de garde optilt. Spatel voorzichtig de eiwitten door het amarettimengsel en doe dit in een platt, rechthoekige diepvriesbestendige vorm.Dek af met huishoudfolie en zet het 2 uur in de vriezer. Het ijs mag na 2 uur nog niet helemaal stijf zijn. Het is de bedoeling dat de semi-freddo nog hanteerbaar is.

  Pak een stuk huishoudfolie en leg de semi-freddo hierop. Rol de folie stevig op zodat een ronde rol onstaat. Plaats het nog 2-3 uur in de vriezer totdat de rol helemaal stijf is. Haal de folie eraf.

  Strooi geraspte chocolade over een plat oppervlak en rol de semi-freddo erdoor zodat alles bedekt is met chocolade. Snijd de rol in schijven.

  Variatie:

  Je kunt ook chocolade als basis gebruiken de semi-freddo garneren met de verkruimelde amaretti of bitterkoekjes.