artikel

HACCP voor verse vis en visproducten

Horeca

Lees hier alles over HACCP voor verse vis en visproducten.

Koelen

Houdt u aan het FIFO-principe (first-in-first-out). Wat het langst in de koeling ligt moet het eerst worden verwerkt. De bewaartemperatuur voor verse onbewerkte vis is tussen de 0 en 4 graden Celsius. Bewerkte vis dient bewaard te worden op een temperatuur van maximaal 7 graden Celsius. Bewaren bij 0 – 4 graden Celsius verdient de voorkeur.

Verplichte aanduidingen

Alle verpakte producten dienen minimaal te zijn voorzien van TGT of THT aanduiding plus een EG-nummer.

TGT:

Te gebruiken tot: na deze datum niet meer gebruiken.

THT:

Tenminste houdbaar tot: geeft de minimale houdbaarheid aan.

Vriezen

Diepgevroren visproducten bewaart u het best op -18 graden Celsius. Door te lang of bij te hoge temperatuur vis te bewaren kunnen de micro-organismen die van nature aanwezig zijn, verder uitgroeien. Bij bederf verandert de kleur, de smaak en de geur. In de diepvries droogt alles sneller uit. Zorg dus voor een deugdelijke verpakking die uitdrogen voorkomt. Maak gebruik van luchtdichte plastic bakken.

Vries verse producten in kleine porties in. Onverpakte producten mogen niet in de diepvries om kruisbesmetting te voorkomen.

Ontdooien

Ontdooi producten altijd in een koeling. Zet de producten tijdig vanuit de vriescel in de koelcel. Lekvocht (drip) kan veel bacteriën bevatten en mag niet met andere producten in aanraking komen. Gedroogde vis donker en droog bewaren. Niet in de koeling, anders kan schimmel optreden. Zorg ook bij de opslag van droge produkten voor het FIFO principe.

Reageer op dit artikel