artikel

Aandacht voor de afwas

Horeca

De afwas is vaak een ondergeschoven kindje bij het aanschaffen van een keuken. Toch is het een vitaal onderdeel. Zonder schone borden zijn er geen gerechten te serveren. Schoon servies is een visitekaartje voor uw restaurant. Voorkom dat de afwas een knelpunt wordt in uw keuken. Leer van vijf veelvoorkomende missers.

1. Te weinig afzetruimte

Bij het ontwerpen van een nieuwe keuken wordt heel vaak te weinig ruimte gereserveerd voor de vaatwasstraat en afwasmachines. De afwaskeuken is maar al te vaak een sluitpost op de begroting. Met verkoopruimte moeten ondernemers hun geld verdienen. Het hoekje dat overblijft is voor de vaat. De afzetruimte blijkt in de praktijk te klein. De vuile vaat stapelt zich op en dat is niet alleen een vervelend gezicht maar ergert ook de bediening en de afwassers.

2. Wateroverlast

Waar er met water wordt gewerkt, ontstaat soms wateroverlast. Voorbeeld: je hebt net de vaat gewassen en je wilt de schone vaat uit de korven halen: blijft er water achter in het uitloopgedeelte van de vaatwasser. Dat is vervelend want het water klotst dan op tegen de netgewassen vaat.

3. Lastige locatie

Routing in de keuken is soms moeilijk vooraf te bepalen. In de praktijk blijkt pas hoe lastig de locatie van de afwaskeuken is. De loopafstand kan te ver zijn, maar ook de plek op zich is soms uiterst onhandig. Bijvoorbeeld in een lager gelegen gedeelte dat via een trapje te bereiken is. Met je armen vol met vaat naar beneden lopen is niet comfortabel.

4.Vuile of kapotte vaat

Het is de bedoeling dat servies en pannen na afloop van de wasbeurt schoon en blinkend te voorschijn komen uit de vaatwasser. Maar al te vaak blijkt het toch lastig om een brandschoon resultaat te krijgen. Etensresten blijven achter en glazen zijn dof. Een grote ergernis voor de afwasser en het andere personeel. Mocht de vaat wel schoon zijn, dan is er altijd kans op beschadiging of breuk.

5. Capaciteitsproblemen

Het is vaak van te voren lastig in te schatten hoeveel couverts een horecabedrijf gaat draaien en wanneer het spitstijd is in de afwaskeuken. In de praktijk blijkt dan vaak dat de afwascapaciteit te weinig is. Ook kan de ruimte binnen in de afwasmachine een spelbreker zijn. Borden hebben tegenwoordig grote of afwijkende afmetingen en passen daardoor niet in de vaatwasser. Korven die bijvoorbeeld te klein blijken voor de hoge wijnglazen. Mogelijk gevolg: breuk. Een oplossing zou een aparte glazenspoelmachine kunnen zijn.

Reageer op dit artikel