artikel

Betere nazorg brandslachtoffers Volendam

Horeca

Burgemeester J. Bulte van Volendam heeft voorzitter A. Binken van de Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand (BSNV) uitgenodigd voor een gesprek. Het overleg gaat over een betere nazorg aan de slachtoffers van de cafébrand in Volendam.

Bulte is tevens voorzitter van de raad van toezicht van adviescentrum Het Anker. Het gesprek heeft vrijdag plaats. BSNV vindt dat er in de nazorg te bureaucratisch wordt gedacht en gehandeld. Slachtoffers moeten vaak vele wegen bewandelen om benodigde hulpmiddelen te krijgen. Met name de zwaar getroffen slachtoffers ondervinden hier hinder van.

Binken hoopt vrijdag tot een vervolgplan te komen waarbij een gerichtere zorg centraal staat. Hij vindt het belangrijk de slachtoffers van de brand tijdens de nieuwjaarsnacht van 2001 zo snel mogelijk weer op de rails te krijgen. Omscholing is in veel gevallen noodzakelijk. Dat proces verloopt niet altijd vlekkeloos. De BVSN-voorzitter: ‘Er moet meer aandacht voor dit probleem komen, want er wordt door instanties te veel langs elkaar heengewerkt.

De afgelopen drie maanden heeft Het Anker vele huisbezoeken bij de slachtoffers afgelegd. Het adviescentrum heeft een goed beeld gekregen van de problematiek. Niet alleen van de slachtoffers zelf, maar ook van hun naaste omgeving. Door de brand vielen veertien doden en raakten ruim tweehonderd jongeren gewond. Volgens Binken komt het geregeld voor dat mensen niet altijd weten welke instanties zij dienen te raadplegen. Bijvoorbeeld waar zij heen moeten voor een keuring om voor een WAO-uitkering in aanmerking te komen.

Reageer op dit artikel