artikel

Bourgogne wil vertrouwen terug

Horeca

Zeg Bourgogne en wijnliefhebbers loopt het water spontaan in de mond. En dat voor wijnen uit een gebied dat zich nauwelijks leent voor wijnbouw. Een wisselvallig klimaat, maar unieke (kalk)grond. Nieuwe initiatieven moeten de Bourgognes opnieuw op de kaart zetten.

Bourgogne wil vertrouwen terug

Iedere wijnstreek, ieder wijnland probeert een graantje mee te pikken van de stijgende wijnmarkt. Het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) steekt de komende jaren 4,5 miljoen euro in het heroveren van de consument. Die heeft de Bourgognewijnen een beetje links laten liggen de afgelopen jaren. Niet de Grand Crus de Cote d’Or, of de Premier Crus – als daar überhaupt al is aan te komen – maar wel de regionale AOC wijnen die net als in ieder ander gerenommeerd wijngebied de bulk van de productie vormen.

Zij maakten de afgelopen jaren dankbaar gebruik van de benaming Bourgogne, maar konden de kwaliteitsuitstraling vervolgens niet waarmaken. Tijdens een presentatie van deze AOC wijnen in de Rotterdamse Cruise Terminal werd duidelijk hoe het zover kon komen. Zo werd in 1985 de oogst getroffen door nachtvorst. Om de boeren dit te laten compenseren werd een jaar later een hogere opbrengst per hectare toegestaan. Toch waren veel wijnboeren niet bereid dit te beschouwen als een eenmalig goedmakertje. Zij weigerden erna de productie weer te beperken door selectief te snoeien. Gevolg: Veel wijnen van inferieure kwaliteit stonden als een fiks geprijsde Bourgogne in het schap.

Sinds kort controleert het BIVB de kwaliteit van de wijnen in de winkels door zelf flessen aan te schaffen en te testen. Ook zijn er comités gevormd van steeds vijf wijnboeren per dorp die de hoeveelheid druiven aan de stok controleren om overproductie te voorkomen. Ook volgens wijnkenner Gert Crum waait er een nieuwe wind door de Bourgogne. ‘Vanaf ’85 zie je een tendens dat door ruimere financiële middelen jonge wijnboeren in staat zijn eerst in de wereld rond te kijken voordat ze het bedrijf van hun vader overnemen.’

Elementen
Van de wijnen uit de Bourgognestreek is 60 procent wit. En vrijwel uitsluitend gemaakt van Chardonnay druiven. Pinot Noir is de voornaamste druivensoort voor rood. De druivenrassen gedijen goed op de kalkrijke bodem. Wijnbouw in de Bourgogne is niet zonder risico’s. Het klimaat is wisselvallig. Vorst in het voorjaar, hagelstenen in juni, regen in augustus. De elementen kunnen een in potentie fantastische oogst de nek om te draaien. ‘Daarom lijkt de opwarming van de planeet voor de Bourgogne geen verkeerde ontwikkeling. De afgelopen jaren waren allemaal top’, zegt Crum. ‘Ik zie de laatste tijd weer paarden in de wijngaarden. Trekkers zijn te zwaar voor de bodem. Op veel plaatsen was de toplaag verstikt.’ Daarom is op veel plaatsen de toplaag omgewoeld om de grond beter te beluchten. Ook het aantal deelnemers aan biologische en biologisch-dynamische projecten neemt toe.

Dat de kwaliteit van de Bourgogne wijnen top kan zijn bewijst het aansluitende diner in 3-sterrenzaak Parkheuvel. Al zijn het niet de AOC wijnen van ’s middags waaruit sommelier Remon van de Kerkhof mocht kiezen. Daarom verschijnt de Beaune 1’er Cru Grèves van Domaine Jacques Prieur uit 1997 op tafel. Een wijn van een oneindige finesse. Ook de Pinot Noir Cuvée Marguerita des Fontenilles van Caveau de Fontenilles uit 2000 met lichte houttonen en toetsen van laurier is de moeite van het ontdekken waard. Of de witte Chartron et Trébuchet uit 2000. De wijn bezit een bijna oriëntaalse kruidigheid en een scala aan andere smaken die door één van de proevers als ‘raadselachtig’ worden omschreven. ‘Eén van de allergrootste witte wijnen van de wereld’, besluit Crum. Als bewijs dat de potentie van de Bourgogne immens is. Als het weer tenminste meewerkt.

Iedere wijnstreek, ieder wijnland probeert een graantje mee te pikken van de stijgende wijnmarkt. Het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) steekt de komende jaren 4,5 miljoen euro in het heroveren van de consument. Die heeft de Bourgognewijnen een beetje links laten liggen de afgelopen jaren. Niet de Grand Crus de Cote d’Or, of de Premier Crus – als daar überhaupt al is aan te komen – maar wel de regionale AOC wijnen die net als in ieder ander gerenommeerd wijngebied de bulk van de productie vormen.

Zij maakten de afgelopen jaren dankbaar gebruik van de benaming Bourgogne, maar konden de kwaliteitsuitstraling vervolgens niet waarmaken. Tijdens een presentatie van deze AOC wijnen in de Rotterdamse Cruise Terminal werd duidelijk hoe het zover kon komen. Zo werd in 1985 de oogst getroffen door nachtvorst. Om de boeren dit te laten compenseren werd een jaar later een hogere opbrengst per hectare toegestaan. Toch waren veel wijnboeren niet bereid dit te beschouwen als een eenmalig goedmakertje. Zij weigerden erna de productie weer te beperken door selectief te snoeien. Gevolg: Veel wijnen van inferieure kwaliteit stonden als een fiks geprijsde Bourgogne in het schap.

Sinds kort controleert het BIVB de kwaliteit van de wijnen in de winkels door zelf flessen aan te schaffen en te testen. Ook zijn er comités gevormd van steeds vijf wijnboeren per dorp die de hoeveelheid druiven aan de stok controleren om overproductie te voorkomen. Ook volgens wijnkenner Gert Crum waait er een nieuwe wind door de Bourgogne. ‘Vanaf ’85 zie je een tendens dat door ruimere financiële middelen jonge wijnboeren in staat zijn eerst in de wereld rond te kijken voordat ze het bedrijf van hun vader overnemen.’

Elementen
Van de wijnen uit de Bourgognestreek is 60 procent wit. En vrijwel uitsluitend gemaakt van Chardonnay druiven. Pinot Noir is de voornaamste druivensoort voor rood. De druivenrassen gedijen goed op de kalkrijke bodem. Wijnbouw in de Bourgogne is niet zonder risico’s. Het klimaat is wisselvallig. Vorst in het voorjaar, hagelstenen in juni, regen in augustus. De elementen kunnen een in potentie fantastische oogst de nek om te draaien. ‘Daarom lijkt de opwarming van de planeet voor de Bourgogne geen verkeerde ontwikkeling. De afgelopen jaren waren allemaal top’, zegt Crum. ‘Ik zie de laatste tijd weer paarden in de wijngaarden. Trekkers zijn te zwaar voor de bodem. Op veel plaatsen was de toplaag verstikt.’ Daarom is op veel plaatsen de toplaag omgewoeld om de grond beter te beluchten. Ook het aantal deelnemers aan biologische en biologisch-dynamische projecten neemt toe.

Dat de kwaliteit van de Bourgogne wijnen top kan zijn bewijst het aansluitende diner in 3-sterrenzaak Parkheuvel. Al zijn het niet de AOC wijnen van ’s middags waaruit sommelier Remon van de Kerkhof mocht kiezen. Daarom verschijnt de Beaune 1’er Cru Grèves van Domaine Jacques Prieur uit 1997 op tafel. Een wijn van een oneindige finesse. Ook de Pinot Noir Cuvée Marguerita des Fontenilles van Caveau de Fontenilles uit 2000 met lichte houttonen en toetsen van laurier is de moeite van het ontdekken waard. Of de witte Chartron et Trébuchet uit 2000. De wijn bezit een bijna oriëntaalse kruidigheid en een scala aan andere smaken die door één van de proevers als ‘raadselachtig’ worden omschreven. ‘Eén van de allergrootste witte wijnen van de wereld’, besluit Crum. Als bewijs dat de potentie van de Bourgogne immens is. Als het weer tenminste meewerkt.

Reageer op dit artikel