artikel

Brand verwoest de Bonte Wever

Horeca

De brand in uitgaanscentrum de Bonte Wever in Slagharen is onder controle. In de nacht van maandag op dinsdag werd het sein brand meester gegeven. Het complex wordt als verloren beschouwd.

Brand verwoest de Bonte Wever

De bewoners van de zestig woningen in twee straten nabij de Bonte Wever konden de nacht in hun eigen huis doorbrengen. Een woordvoerder van de gemeente Hardenberg heeft dat dinsdagochtend bekendgemaakt.
Maandagmiddag brak in het hotel-, congres- en uitgaanscomplex een grote, uitslaande brand uit die begon in de sauna. Zo’n honderd gasten van het complex werden geëvacueerd. De schade loopt volgens de politie in de miljoenen.

Brandveiligheid niet optimaal
De ruim tweehonderd aanwezige brandweerlieden konden niet voorkomen dat niet alleen de Bonte Wever, maar ook een op enkele honderden meters afstand gelegen boerderij is verwoest. Maandagochtend was een vertegenwoordiger van de brandweer nog op het complex om te praten over het verbeteren van de brandveiligheid. Toen concludeerde hij dat de brandveiligheid niet optimaal was. Vuur is in het grote gebouw moeilijk te bestrijden, aldus de brandweer.

Asbest
De gemeentewoordvoerder verwacht dinsdag de uitkomsten van een onderzoek naar asbest dat mogelijk bij de brand is vrijgekomen. De teruggekeerde bewoners kregen aan het begin van de nacht een brief van de gemeente in de bus, waarin zij worden gewaarschuwd eventuele brokstukken op straat of in hun tuinen niet aan te raken.
De Bonte Wever is eigendom van zakenman H. van der Most. Hij kocht in 1980 het bedrijfspand van de Nederlandse Bontweverij en veranderde de fabriek in een multifunctioneel centrum met onder meer hotel, restaurants, tennis-, kegel- en bowlingbanen en congreszalen.

Reageer op dit artikel