artikel

Bruisende dagen in Maastricht tijdens Preuvenemint

Horeca

Het Preuvenemint is een vierdaags culinair festijn op het Vrijthof in Maastricht. Het wordt jaarlijks gehouden in het laatste volle weekend van augustus, dus op de laatste zondag van augustus en op de drie dagen daaraan voorafgaand. Het Preuvenemint 2003 vindt dus plaats van donderdag 28 augustus tot en met zondag 31 augustus. Op het Vrijthof is er dan een gezellige opstelling van zo’n veertig stands waar men lekker kan eten en drinken, en genieten van een gevarieerd muziekprogramma.

Bruisende dagen in Maastricht tijdens Preuvenemint

Het woord Preuvenemint is een samentrekking van de maastrichtse dialectwoorden “preuve” (proeven) en “evenemint” (evenement). En een evenement waar men kan proeven van goede dingen des levens is precies wat het Preuvenemint is.

Ruim dertig stands functioneren als restaurantje en/of als counterrestaurant; bier en frisdranken zijn verkrijgbaar bij vier grote stands, en het muzikale amusement wordt voor het voetlicht gebracht vanaf het Vrijthof-kiosk.

Dit alles maakt het Preuvenemint van Maastricht tot het grootste, en verreweg gezelligste, open-lucht-restaurant ter wereld. De toegang is gratis; speciale Preuvenemint-bankbiljetten (de zogenaamde preuvenelappe) om er uw comsumpties mee te betalen zijn verkrijgbaar bij een handvol kassa’s verspreid over het feestterrein. Eén preuvenelap kost € 1,45; een boekje van 10 preuvenelappe kost € 14,50.

De prijzen voor bier en frisdrank zijn 1 preuvenelap; elke restaurantstand heeft minstens één gerechtje dat hoogstens 2 preuvenelappe kost; exquise delicatessen zijn natuurlijk wat duurder. Van het muziekprogramma kunt u geheel gratis genieten. Openingstijden
donderdag 28 augustus
van 19.00 uur tot 02.00 uur

vrijdag 29 augustus
van 16.00 uur tot 02.00 uur

zaterdag 30 augustus
van 12.00 uur tot 02.00 uur

zondag 31 augustus
van 12.00 uur tot 01.00 uur

Exquise preuvenehepkes van sterrenkoks
Het Struyskommitee prijst zich gelukkig dat dit jaar op een heel aparte manier gestalte wordt gegeven aan een van de aspecten van de opzet van ’t Preuvenemint: het preuve van culinaire delicatessen zonder dat je daarvoor een avond hoeft te reserveren in een sterrenrestaurant. Welnee, de Maastrichtse sterrenrestaurants staan gewoon op ’t Preuvenemint! Weliswaar niet allevier tegelijk, maar ze zijn er allevier, verspreid over de vier Preuvenemintsdagen. En geheel in de geest van ’t Preuvenemint is de stand zeer toegankelijk: er zijn niet alleen zitplaatsen maar ook statafels. En geheel in de geest van een eerlijke presentatie wordt er gewerkt vanuit een open keuken.

Bijzonder verheugd is ’t Struyskommitee dat het oorspronkelijke concept van het Preuvenemint “betaalbaar preuve voor het goede doel” door de sterrenrestaurants mede wordt gedragen: zij serveren op het Preuvenemint geen uitgebreide zoveel-gangen-diners voor tientallen preuvenelappe maar exquise preuvenehepkes, in prijzen variërend van twee tot negen preuvenelappe. U vindt “Les Étoiles” in stand 18 van ’t Preuvenemint.

Reageer op dit artikel