artikel

Burgemeester Volendam treedt af

Horeca

Burgemeester IJsselmuiden van Volendam en CDA-wethouder W. Visscher van Edam-Volendam treden af na de conclusies van het van het rapport over de cafébrand. Uit dit rapport bleek dat het gemeentebestuur Edam-Volendam tekort is geschoten in zijn aanpak om brandveiligheidsvoorschriften op te stellen en die ook te handhaven. Dit ondanks verscheidene aanbevelingen uit de ambtelijke organisatie en regionale brandweer.

Dat stelt de Commissie Polak/Versteden in haar rapport ‘De cafébrand in Volendam, een ramp om van te leren’. Dit rapport is opgesteld in opdracht van commissaris van de Koningin in Noord-Holland, J. van Kemenade. J. Polak is oud-lid van de Raad van State, C. Versteden was griffier van de Staten van Noord-Holland. Het rapport is dinsdagmorgen in Volendam gepresenteerd.
De gemeente heeft vanaf 1994 tot 2000 bewust het beleid gevoerd nieuwe wettelijke regels met betrekking tot de brandveiligheid niet uit te voeren. Daardoor waren zo’n 215 bedrijven in de gemeente, waarop de nieuwe regels van toepassing waren, formeel onwettig in bedrijf.
In een regionale vergadering van 1996 verwoordt de wethouder milieu C. Schilder van Edam-Volendam voor het eerst dit passieve beleid. ‘In Edam-Volendam voeren wij deze regels niet uit’, zegt de wethouder.
Pas in 1998 wordt ‘zij het nog niet in volle overtuiging’ een andere koers ingezet, aldus de tweekoppige onderzoekscommissie. Het duurt nog tot het jaar 2000 voordat een brandpreventiemedewerker in de gemeente wordt aangenomen.
Burgemeester F. IJsselmuiden en CDA-wethouder W. Visscher van Edam-Volendam treden af na de conclusies van het rapport van Versteden en Polak. Beiden nemen de politieke verantwoordelijkheid op zich en willen daardoor de meest verregaande consequentie trekken door op te stappen.

Reageer op dit artikel