artikel

Catering: als het om volumes gaat

Horeca

Omdat jaarverslagen voor veel mensen een moeilijk doorploegbare cijferbrei zijn, zette de cateringbrancheorganisatie Veneca zijn branchecijfers om in enkele concrete aantallen producten. Leuk om te weten.

Catering: als het om volumes gaat

Wanneer in de Top 100 horecabedrijven van Misset Horeca dit jaar op de plaatsen 3, 4 en 5 cateraars staan vermeld, die gezamenlijk goed zijn voor bijna 1 miljard euro omzet, zet dat te denken. Op die top 100 eisen hotelketens, pret- en recreatieparken en fastfoodketens het merendeel der plaatsen op. De traditionele restaurants tellen nauwelijks mee. In die top honderd worden catering en partycatering in 15 keer vermeld. Ze zetten overall 1299 miljoen euro om en zijn daarmee een van de grotere spelers in het out of home eten in ons land, zo niet de grootste.

De belangrijkste cateraars zijn lid van de Veneca en die geeft als brancheorganisatie jaarlijks een financieel verslag uit. Voorzitter Hans Rijnierse weet altijd belangrijke Nederlanders, meestal politici, aan zich te binden. Ze geven in het jaarverslag hun visie en bij het jaarlijkse galadiners promineren steevast ministers die graag de zogenaamde Veneca-award komen afhalen. Maak elkaar belangrijk en je bent het. In het jaarverslag 2001 doen Erica Terpstra en Jan Terlouw hun duit in het Veneca-zakje.

Maar opvallend in dat jaarverslag is ook de volume-opsomming van de producten die de leden verbruiken. Bijna 1.3 miljard euro is behoorlijk abstract. Het Veneca-jaarverslag doet daarom een poging die omzet in begrijpelijke eenheden uit te drukken. Dat is een memorabele lijst geworden, die we u graag laten zien.

Melk en karnemelk: 23. 919. 000 liter. Dat zijn 25 wedstrijdbaden van 25 x 15 meter en eenzelfde aantal peuterbaadjes.

Kaas: 153. 467. 000 miljoen plakjes. In vierkante meters geen Leiden of Gouda, maar toch genoeg om heel Almelo, 1 miljoen vierkante meter, af te dekken.

Kroketten: 18. 210. 000 stuks. Leg ze achter elkaar en je komt van Utrecht naar Moskou ofwel, het totale autosnelwegnet van Nederland.

Yoghurt: 2. 722. 000 liter. Met of zonder vers fruit, het maakt niet uit. Met deze yoghurt plas kunnen gemakkelijk 10. 000 badkuipen gevuld worden.

Koffie: 99. 080. 000 liter. Volksdrank numero uno. Stel dat het inschenken van één kopje 1 seconde gemoeid is dan zijn 15 medewerkers daar een volledig werkjaar mee bezig.

Thee: 60. 757. 000 liter. Een respectabele tweede plaats voor thee. Thee- en koffieconsumptie samen zijn even veel als vier dagen drinkwaterconsumptie van een stad als Utrecht.

Soep: 8. 224. 00 liter. Doe de soep allemaal terug in blik en je maakt een toren waar 2500 Eiffeltorens in kunnen.

Fruit: 16. 569. 000 kilo. Zeg dat al dit fruit per vliegtuig wordt aangevoerd, dan zitten er 150 Boeings 747-400 tot de nok toe vol.

Tomaten: 1. 773. 000 kilo. Om deze hoeveelheid tomaten te kweken in een kas, heb je er een nodig met een oppervlakte van vijf voetbalvelden.

Reageer op dit artikel