artikel

Chateaubriand

Horeca

De dikke biefstuk van ossenhaas die bekend staat als de chateaubriand ontleent zijn naam aan de Franse schrijver en staatsman Francois René Vicomte de Chateaubriand (1768-1848). Deze werd op 4 september 1768 in Saint Malo geboren als telg van een oud adellijk geslacht.

Chateaubriand

Het duurde enige tijd voordat hij zijn draai had gevonden. Eerst volgde hij een korte training als zeeman. Daarna studeerde hij enige tijd voor priester. Nadat hij tijdens de Franse Revolutie had geweigerd om aan de kant van de Royalisten te vechten, zeilde hij in 1891 naar Amerika. Daar ondernam hij samen met bonthandelaren avontuurlijke reizen naar de Amerikaanse wildernis, waar hij kennis maakte met diverse Indianenstammen. Na de vlucht van de Franse koning Lodewijk XVI in 1791 keerde hij terug naar Frankrijk waar hij zijn avonturen met de Indianen op papier zette onder de titel Atala.

Hij trouwde met een saaie erfgename, die hij ook tamelijk snel verliet. Hij werd soldaat en raakte als zodanig gewond bij de belegering van de stad Thionville. Daarna zwierf hij enige tijd rond in Engeland, waarbij hij zich in leven hield met vertaalwerkzaamheden en het geven van onderwijs. In 1800 keerde hij terug naar Parijs waar hij werkte als schrijver en journalist. In zijn boeken ontpopte hij zich als één van de eerste Franse schrijvers van de Romantiek. Onder Napoleon werkte hij als diplomaat in Rome, Stockholm, Berlijn en Londen. Daarnaast bleef hij schrijven en raakte hij verwikkeld in talrijke liefdesaffaires.

Hij verkeerde voortdurend in financiële problemen, die hij gelukkig meestal kon oplossen met steun van zijn beroemde maîtresse Madame Récamier.Chateaubriand’s bekendste werk is zijn ‘Memoires d’outre-tombe’. Zijn herinneringen vanuit het graf, die bedoeld waren om postuum te worden gepubliceerd. Hij stierf op 4 juli 1848 in Parijs.
De naar Chateaubriand genoemde biefstuk is waarschijnlijk bedacht door zijn chef-kok Montmirel en werd voor het eerst geserveerd op de Franse Ambassade in Londen.

Bereiding
Wrijf het vlees een uur van te voren in met wat olie. Bak in hete boter aan elke kant 7 tot 8 minuten op iets lager vuur. Voeg zout en peper uit de molen toe. Laat de gebakken biefstuk 4 minuten liggen opdat het vleessap er bij het snijden niet meteen uitloopt. Draai de chateaubriand in deze periode één tot twee keer om.
Serveer de biefstuk in zijn geheel of in plakken recht op de draad gesneden op een voorverwarmde schaal met een garnituur van groenten en met bestrooid met gehakte peterselie.