artikel

Citaten Ron Blaauw

Horeca

‘Tijdens mijn leertijd dacht ik al: als ik ooit verder wil komen in dit vak, dan moet ik naar De Kersentuin toe. Op een dag ben ik er gewoon na school naartoe gestapt, zonder afspraak. Heel toevallig zat meneer Braakhekke in de lobby. Die keek me aan en zei: ‘Wat kom je doen?’ ‘Ik kom solliciteren.’ ‘Kom dan morgen maar terug’, zei Braakhekke. Ik de volgende ochtend er weer op af. Rondleiding gehad van Sistermans, en toen ik wegging zei hij: ‘Morgen kun je beginnen, maar weet wel waar je aan begint.’

‘Sistermans is volgens mij gewoon de beste kok van Nederland. Die man is geniaal. Dat wordt zwaar onderschat.’

‘Nee, Braakhekke kookte niet, hoewel hij het ongetwijfeld zal kunnen. Hij heeft ongelofelijk veel smaak. Een kok is het niet echt, maar hij kan wel van iemand een professionele kok maken en dat is zijn grote kracht. En hij heeft liefde voor het vak.’

‘Ik heb nu mijn eigen stijl: de puurheid van Braakhekke, van een mooi stuk kool of een mooi stuk kip, en de fantasie en de speelsheid van Sistermans.’

‘Vakkennis is belangrijk, maar je moet er ook gevoel voor hebben. Iets maken van een product en dan zoveel zelfvertrouwen hebben dat je weet dat het lekker is. Improviserend ja, zonder vooropgezet plan. Gewoon werken met de spullen die je op dat moment voorhanden hebt. Dat is voor mij het ultieme koken. De spanning om gewoon te beginnen, pam!, gewoon dóen, dat is de kick.’

Bekijk hier 4 toprecepten van Ron Blaauw
Gemarineerde zalm
Kwartel met knolselderij en morilles

Reageer op dit artikel