artikel

CitizenM begint op Schiphol

Horeca

Door het wegsnijden van alle overbodigheden denkt eigenaar en grondlegger van citizenM, Rattan Chadha het hotelconcept voor de toekomst te hebben neergezet. Dinsdag 24 juni werd de eerste vestiging van voorlopig twintig hotels geopend op Schiphol.

CitizenM begint op Schiphol

Het was oprichter en eigenaar Rattan Chadha van het Nederlandse modebedrijf Mexx die vier jaar geleden op het idee kwam hotels te beginnen die de nieuwe reiziger moet bedienen. Vandaar Citizen M, met de M voor mobiele reiziger.

Hij geloofde – en dat bevestigde onderzoek later – dat het de reiziger vooral gaat om een goed bed, regendouche en een groot televisiescherm om een film te kunnen kijken.

‘De meeste mensen willen niet betalen voor al het andere zoals het personeel dat ’s nachts zit te wachten totdat er mogelijk iemand een bord spaghetti bestelt’, aldus Chadha.

Ze willen voor een goede prijs wel luxe hebben en dat kan volgens hem. ‘Het concept is al bekend van de auto-industrie, zoals het succes van de Mini en de Smart en in de kleding met de komst van Zara of in de luchtvaart de opkomst van easyJet.’ Dat het iets weg heeft van McDonalds maakt Chadha niet uit. ‘Was het maar al zo succesvol.’

Wat Chadha en zijn team vooral deden, was snijden in de zogeheten verborgen kosten, zoals het betalen voor allerlei extra’s als het checken van je mail, telefoon of film. Alles is inbegrepen voor een kamerprijs van 69 tot 139 euro. Enkel voor een lokale telefoontik van een minuut betaalt de gast 2 eurocent. Die prijs is zo laag omdat het via internet gaat.

Al is de compacte, kleine kamer niet speciaal bedoeld voor de jonge wereldreiziger, hip is die wel. Met een mobiel scherm kun je alles bedienen wat er maar te bedienen valt in de kamer: van de televisie en het licht, tot het zonnescherm, verwarming en de wekker. Het ‘touchscreen moodbord’ is een idee van Philips in de filosofie van ‘sense and simplicity’, want het is zonder gebruiksaanwijzing direct te bedienen.

In vijf jaar tijd wil Chadha samen met zijn zakenpartners, onder andere Philips, KesselsKramer, Vitra inrichting en de architectenassociatie Concrete, Europa veroveren door twintig van deze hotels in de belangrijke steden te openen. De volgende in Amsterdam (Beethovenstraat), Glasgow, Londen en Berlijn zijn al in aantocht. Op Schiphol telt de vestiging 230 kamers.

Dat ook het hotelwezen gelooft in het concept wordt alleen al duidelijk uit het feit dat citizenM vorig jaar – toen het nog in aanbouw was – al de innovatieprijs kreeg voor beste hotelconcept.

Reageer op dit artikel