artikel

Cuba bella

Horeca

Don Facundo Bacardi was een van de vele Spanjaarden die zich rond 1839 in Cuba vestigden. Hij kocht er een distilleerderij en besloot om de locale drank, scherpe rum, te verfijnen. Dat werd de milde Bacardi-rum.

Cuba bella

De basis van rum is melasse van suikerriet. Het geheim van de mildheid van Bacardi schuilt deels in de toepassing van een speciaal ontwikkeld gist, dat nodig is om suiker om te zetten in alcohol. De andere factor die Bacardi zijn zuivere maar volle smaak geeft, is de filtering van het distillaat door houtskool.

Volgens de overlevering bedacht de vrouw van Don Facundo Bacardi het kenmerkende vleermuissymbool op het etiket. Toen zij voor het eerst in de distilleerderij kwam, trof zij daar een zwerm vleermuizen aan. Zij wist dat de vleermuis op Cuba wordt gezien als de brenger van voorspoed en geluk en stelde voor hem te gebruiken als logo op de Bacardi-flessen. Zo was het, in een tijd waarin slechts weinigen konden lezen, voor iedereen mogelijk om Bacardi-rum te onderscheiden van de vele andere rumsoorten. Vanaf die tijd is de zwarte vleermuis op de rode achtergrond onlosmakelijk verbonden met Bacardi.

Een prima cocktail waarin onder meer Bacardi-rum wordt gebruikt is de Cuba Bella.
Ingrediënten:
15 ml crème de menthe
gestampt ijs
10 ml limoensap
1 eetlepel suiker
1 eetlepel grenadine
30 ml Bacardi wit
30 ml Havana Club 7 years
ijsblokjes
vruchtjes
verse munt

Giet de crème de menthe in een cocktailglas, voeg het ijs toe en zet het glas in de (zeer koude) koelkast. Schud in een cocktailshaker limoensap, suiker, grenadine, witte rum (Bacardi) en bruine rum (Havana Club) en vijf ijsblokjes door elkaar. Schenk het mengsel op de crème de menthe en versier de cocktail met vruchtjes en een takje munt.

Reageer op dit artikel