artikel

Daamphok

Horeca

Ik ben Irma Hellegers van Wegrestaurant Frans op den Bult in het Twentse Deurningen. Ook wij zagen verleden jaar al in dat het rookbeleid ons in ieder ‘last’ zou bezorgen. Wij hebben veel gasten vanuit het internationale transport en hiervan rookt zo’n beetje 85 procent, en wel stevig ook.

Daamphok

Mijn man Wim heeft hierdoor verleden jaar nachten wakker gelegen om te bedenken welke oplossing we konden vinden voor dit probleem. Wij kunnen namelijk de chauffeurs niet naar buiten sturen voor de sigaret. Zij gaan dan wel de rest van de avond in hun truck zitten.

Het gaat bij deze gasten ook niet om het nicotinegehalte, maar om de sociale contacten. Het sigaretje hoort hier nu eenmaal bij. Kijk, wanneer je op kantoor zit wil je tussendoor even je nicotinegehalte op peil houden om afkickverschijnselen te voorkomen. Chauffeurs daarentegen hebben hun sigaretje ook puur voor het sociale. Die gaan echt niet een minuutje naar buiten en dan weer naar binnen, laat staan dat ze in zo’n “douchecel”gaan staan.

Loungehoek

Mijn man kwam op een goed idee welke wij hebben laten uitwerken door een bedrijf uit Rijssen. Het idee was om een overdrukcabine te maken van onze bar in het cafe. Overdrukcabines bestaan al in het transport bij gevaarlijke stoffen, dus als het daar werkt moet het sowieso werken in een cafe.

Nou, en of het werkt, wij zijn in januari begonnen met het verbouwen van ons cafe tot rookruimte, de ruimte heeft een eigen toiletgroep en is zo’n 70 vierkante meter groot, compleet met loungehoek en leestafel, en vanaf half maart was ons “Daamphok” geopend.

Achter de bar staat ‘s avonds een bardame welke de gasten hun drankjes aanreikt onder een glasplaat door welke rondom de bar zit. Door de overdruk achter de bar staat zij dus in een rookvrije werkplek. Het sociale contact blijft behouden en de gasten kunnen rustig hun sigaretje roken. Kijk ook op www. bararium.nl.

Geweldige oplossing

Ik kan nu vier maanden na 1 juli verklaren dat wij geen omzetverlies hebben door het rookbeleid en dat het “Bararium” perfect werkt. Alleen… de VWA geeft geen gehoor op deze oplossing en we hebben het idee dat we gewoonweg niet serieus worden genomen. Dit had een groot deel horeca van de ondergang kunnen redden, maar er wordt nog niet eens naar gekeken door het VWA.

Ook KHN is geweest, in april al. Ze vonden het een geweldige oplossing en daar bleef het dan bij. Ze zouden achter ons staan, ja vast wel, ergens op 10 km afstand of zo. Je wordt gewoon moedeloos van het gekibbel over het rookbeleid, terwijl wij met een oplossing zitten welke gewoon werkt maar welke door niemand echt eens serieus wordt bekeken. Je hoort mij niet klagen, bij ons zit het “daamphok” (Bararium) gewoon gezellig vol ‘s avonds en ik hoef geen personeel te ontslaan. Sterker nog, de drankomzet is zelfs gestegen na 1 juli.

Ik vind ook dat elke horecaondernemer zelf wel kan beslissen of er wel of niet gerookt mag worden in zijn horecabedrijf. Wij hadden voor 1 juli ook een aparte zaal voor niet rokers, welke ’s avonds dus meestal leeg was, maar we hadden wel respect voor beide partijen. Er was in ieder geval een keuze.

Klink te druk

Nu heeft de rokende partij geheel geen keuze meer en wordt eigenlijk gediscrimineerd. Wij roken zelf niet, maar we weten wel dat wanneer we alle rokende gasten naar buiten moet sturen wij de tent wel kunnen sluiten. Met lede ogen zie ik dus nu ook verscheidene horecazaken ten gronde gaan. Is dit de bedoeling van Klink?

Ik heb hem begin april al uitgenodigd om bij ons te komen kijken, maar daar heeft meneer het te druk voor. Misschien had hij dat beter wel kunnen doen, dat had hij tenminste een oplossing kunnen bieden voor een groot deel van de horeca. Nu is het denk ik te laat, want de horeca verliest nu zoveel omzet dat een investering er niet meer inzit. Want het kost natuurlijk wel het een en ander zo’n Bararium en het is ook niet voor elke horeca geschikt.

Wij hebben de investering in ieder geval wel gedaan begin dit jaar en we zijn er heel blij mee. We zouden het zo weer doen. Ons restaurant is rookvrij en dat is wel prettig, ook voor de rokers. Niemand heeft meer last van een rokende persoon naast zich. En ik kan nog als laatste vermelden dat ook de niet rokers zich heel prettig voelen in ons Daamphok.

Irma Hellegers

Wegrestaurant Frans op den Bult

Deurningen

www.fransopdenbult.nl

Bekijk video Bararium

Reageer op dit artikel