artikel

De theegebieden

Horeca

Thee is een natuurproduct, waarbij met name de hoogte de meeste invloed heeft op de kwaliteit. Want hoog = droog en koel klimaat = langzame groei = hogere kwaliteit.

De theegebieden

Darjeeling

De streek Darjeeling, aan de voet van het Himalaya-gebergte, kent als theegebied een duidelijk seizoenverschil. De seizoenen hebben een grote invloed op de smaak van de thee.

First Flush: na een aangename lente leveren de struiken een jonge, frisse en intens bloemige thee.

Second Flush: de warme zomer geeft aan deze thee een volle en krachtige smaak.

Monsoon Flush: tijdens de regentijd krijgen de theebladeren hun soepele en ronde karakter.

Autumn Flush: een milde en toegankelijke thee.

Assam

Ten zuidoosten van Darjeeling ligt het theegebied Assam. De typische “krachtig, droog, hoekige” smaak van de Assamthee is mede bepaald door het klimaat en de bodemgesteldheid. Ook hier hebben de seizoenen een grote invloed op de smaak van de thee.

Zuid-India

In het zuiden van India, waar het warm is, groeit de thee als kool. De meeste thee uit dit gebied wordt in India zelf gedronken.

Indonesië

Een lichte, heldere thee (vergelijkbaar met de hooggegroeide Ceylonthee) met een goede smaak. Veel in melanges gebruikt.

Ceylon

De verschillende streken van Sri Lanka produceren theeën met eigen kenmerken. Hooggegroeide thee geeft een lichte, goudkleurige thee. Middenhooggegroeide thee is een rijke en koperrode thee, de laaggegroeide thee is donker en sterk. De beste thee komt uit Nuwara Eliya, de hoogstgelegen streek.

China

In China ligt de oorsprong van het theedrinken. Hier komt nog steeds de grootste variatie aan theeën met de beste kwaliteit vandaan, vele nog met de hand geplukt en bewerkt.

Japan

Door de geschiedenis heen is Japanse thee nauw verbonden geweest met het boeddhisme en heeft daardoor een geheel eigen plaats in de theecultuur ingenomen: theedrinken is een ware ceremonie.In Japan wordt uitsluitende groene thee geproduceerd en gedronken.

Formosa (Taiwan)

De specialiteit van Formosa (de vroegere naam voor Taiwan) is de Oolong of Pouchong: kort of zeer kort gefermenteerde theesoorten met een karakteristieke notige smaak.

Afrika

Kenia, met haar vruchtbare hooglanden, is sterk in opkomst als theeproducent met kwaliteitsthee. Zuid-Afrika is vooral bekend om de Rooibos en Honeybush kruidenthee.

Zuid-Amerika

De zwarte thee uit Zuid-Amerika is voornamelijk bestemd voor binnenlandse consumptie en export naar Amerika. Toenemend in populariteit is de Maté, de nationale kruidendrank van Argentinië met een fris en opwekkend karakter.

Reageer op dit artikel