artikel

De Vries: Rapport-Alders geeft ontluisterend beeld

Horeca

VOLENDAM – Staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken vindt dat het onderzoek naar de cafébrand in Volendam ‘een ontluisterend beeld geeft van een ondernemer en een gemeente voor wie brandveiligheid niet telde’. Hij zei dat donderdag bij de overhandiging van het onderzoeksrapport door de commissie-Alders.

De Vries zei zich te schamen dat zoiets in Nederland kan voorkomen. ‘Dit rapport leert ons dat brandveiligheid veel hoger op de agenda bij bedrijfsleven en openbaar bestuur moet. Er moet veel strengere controle op de naleving van de regels komen.’
De Vries bepleitte verder dat gemeenten veel eerder naar de rechter moeten stappen als een ondernemer in gebreke blijft. ‘Als de brandveiligheid in het geding is, moeten gemeenten veel sneller dan nu dwangsommen opleggen of dreigen met sluiting.’

Rampenplannen
Voor het toezicht op de handhaving van brandveiligheid moet volgens de staatssecretaris de rol van de inspectie voor de rampensbestrijding worden ‘aangescherpt’. ‘Ook de rol van de provincie moet zwaarder worden. Zij moeten rampenplannen van gemeenten beter gaan toetsen.’
De Vries wees daarbij op de conclusie uit het rapport van de commissie-Alders dat het rampenplan van Volendam in strijd was met de wet en toch door de provincie was goedgekeurd.
Bedrijven spelen volgens De Vries ook een essentiële rol bij de verbetering van de brandveiligheid. ‘Ik reken erop dat elke café-eigenaar of uitbater van een gebouw waar veel publiek komt, regelmatig de actielijst gaat doorlopen die de commissie heeft gemaakt.’

Lees ook:
Vastgeroeste bestuurscultuur zorgde voor misstanden in ’t Hemeltje

Commissie laakt brandveiligheidsbeleid Voldendam

Wetten en regels leest u in het branddossier

www.zibb.nl/horeca houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over het rapport van de onderzoekscommissie Alders. Kijk vandaag dus regelmatig.

Reageer op dit artikel