artikel

Dit zijn de winaars van de stage-wedstrijd van Horeca Journal!

Horeca

In mei vierde Horeca Journal haar tiende verjaardag. De redactie bedankte haar lezers, abonnees en adverteerders voor het geschenk van vertrouwen. En als jarige vonden ze het ook zelf leuk iets te geven. In samenwerking met 10 topbedrijven mocht de redactie 10 weekstage bij die bedrijven weggeven. 10 Stages in de keuken en 10 stages in de bediening. Wie in aanmerking wilde komen moest in maximaal 250 woorden duidelijk maken waarom hij of zij beter dacht te worden op het adres van keuze. Afgelopen vrijdag werd de uitslag bekend. Lees verder en kom alles te weten over de winnaars.

Dit zijn de winaars van de stage-wedstrijd van Horeca Journal!

Interscaldes Kruiningen
Werken bij Interscaldes is werken op topniveau. De specialiteiten van Jannis Brevet vragen veel aandacht. Marianne Rosenberg uit Amsterdam gaat stage lopen bij Jannis Brevet. Marianne formuleerde haar verzoek kernachtig. Ze heeft, ook tijdens internationale stages, vooral met ‘aardse’ producten gewerkt en wil nu de producten van de zee beter leren kennen.

La Rive in Amsterdam
In de keuken van La Rive wordt alles zelf gemaakt en er wordt veel aandacht besteed aan de groentenbereidingen. Andrea van Leeuwen, werkzaam als sous-chef bij de Hollandse Tuyn in Leiderdorp, is heel blij met haar stage bij Edwin Kats. Ze stuurde een levendige brief waarin ze vertelt altijd op zoek te zijn naar nieuwe ideeën voor de kaart. Ook bij La Rive, maar dan bij maître Maikel Ginsheumer, gaat Marlies Blaauw uit Scheemda een weekje meedraaien met de zwarte brigade. In haar zeer gemotiveerde brief noemt ze specifiek de namen van Maikel Ginsheumer en Ted Bunnik. Ze wil meer leren over het benaderen van gasten én het combineren van wijn&spijs.

De Stenen Tafel in Borculo
Bij Raymond Prinsen is het in zijn kleine keukenteam goed werken. René Machiels uit Ermelo, werkzaam als sous-chef bij G.T. Loosdrecht, denkt van deze stage ‘alleen maar beter te worden, als persoon en als kok’. Hij schrijft dat het hem iets geweldigs lijkt ‘iets gigantisch, iets dat na een dag werken een geweldige kick’ geeft’.

De Swaen in Oisterwijk
De gedreven Alan Pearson zwaait de scepter over een compleet vernieuwde brigade die uitsluitend kookt met super dagverse topproducten. De jongste winnaar, Arie de Graaf uit Boxmeer, heeft zijn week bij Pearson al in de agenda genoteerd. Hij zit in het derde jaar van de Hotel Vakschool in Wageningen en vertelt dat hij ‘absoluut enthousiast is en helemaal voor de stage zal gaan.’

Onder de boompjes in Kasteeltje Hattem bij Roermond
René van Brienen staat bekend als een chef die veel energie steekt in het begeleiden en coachen van jonge mensen. Richard Eijkemans uit Sint Oederode, die doorstroomde van de instellingskeuken naar de restaurantkeuken, ‘pakt deze kans met beide handen aan’. Hij wil zijn kookstijl perfectioneren, genieten van het werken van topverse prodcuten en wil deze ervaring ook weer delen met zijn leerlingen.

De Bokkepruik in Hardenberg
Jaap Ishta staat bekend om zijn gebruik van lokale producten en wil graag met winnaar Mayke Kamp-Van de Zanden het bos in om paddestoelen te zoeken. Mayke is zelfstandig werkend kok bij Strandhotel Seeduyn op Vlieland en heeft de ambitie om sous-chef te worden. Ze wil bij Jaap Istha graag meer leren over groentenbereiding. ‘Ik wil af van het standaard bordgarnituur en de standaard groenten.’

Beluga in Maastricht
Hier hebben we even een stage apart. Marieke van Beers overtuigde ons onmiddelijk met haar spontane brief maar ja, de uitslag, dat duurt natuurlijk even. Marieke belde Hans van Wolde alvast zelf. Ze zou toch niet winnen en wilde zo graag….. Begrijpt u het al? Marieke had haar stage al gelopen toen wij haar feliciteerden! En Hans van Wolde dan? Hans is zo onder de indruk van Marieke dat hij haar zelfs een getuigschrift meegaf.R
Karel V in Utrecht
Onder leiding van chef de cuisine Ron Schouwenburg gaat Marion van Breggen uit Oisterwijk meedraaien in brasserie Goeie Louise en de banqueting van het vijfsterrenhotel Marion van Breggen voldoet als amateurkok niet aan de eisen die wij stelden, maar haar e-mail was de meest gemotiveerde van allemaal. Vandaar. Marion vertrekt binnenkort naar Frankrijk en gaat daar koken in haar eigen tabl d’hôte. Leandra Monsma uit Leeuwarden gaat meelopen met de zwarte brigade en leren ‘hoe je mensen een geweldige middag, avond of dag kan bezorgen.’ Leandra Monsma zit in het derde jaar van de mhs Leeuwarden en wil meer wijnkennis opdoen en meekijken in de organisatie van het restaurant.

Vossius in Amsterdam
De ‘grote’keuken van patron-cuisinier Robert Kranenborg is een modern en helder ingerichte kooktempel met centraal de Monteni-kachel die plaats biedt aan acht koks. Binnenkort is Pieter Oosterveld uit Winschoten, sous-chef in restaurant ’t Backhuys, een van hen. Hij voelt da thet hoog tijd is ‘om iedere dag geprikkeld te worden alles van jezelf te geven’. Pieter Oosterveld is met name benieuwd naar de visie van Kranenborg op ‘jus de veau als aangebrande bottendrab.’

De Zwethheul in Delft
Erik van Loo is een trekpleister voor jonge koks die er graag een stuk van hun vakbekwaamheid opdoen. Ton Nannings uit Nijmegen is de gelukkige die zelf gaat ontdekken waar Van Loo ‘de inspiratie vandaan haalt voor zijn fantastische gerechten.’ Ton Nannings is sous-chef bij mangerie De Heertjes en hij schrijft dat hij een keer onvergetelijk bij Erik van Loo gegeten heeft: lamsrugfilet met worstjes van kreeft.R

Reageer op dit artikel