artikel

Effect 11 september valt mee

Horeca

Het effect van de aanslagen in Amerika op de Nederlandse hotellerie is minder groot dan verwacht. Het gaat in veel bedrijven wel wat minder, maar dat heeft meer te maken met de terugval in de wereldeconomie, concluderen onderzoekers van Horwath Consulting. Horwath publiceert volgende week z’n jaarlijkse Hosta-rapport met het financiële plaatje van 150 hotels in de Benelux.

Effect 11 september valt mee

In het laatste kwartaal van 2001 zijn geen grotere dalingen in de bezettingsgraad te zien dan in de maanden daarvoor, constateert Marco van Bruggen van Horwath. ‘En dan laten we nog buiten beschouwing dat 2000 een absoluut topjaar was, in vergelijking waarmee het toch al alleen maar minder kon gaan.’ Volgens Van Bruggen geven veel hoteliers zelf ook aan dat de invloed minder groot is dan ze vooraf dachten.

Hoewel de meeste hoteliers optimistisch zijn (meer dan de helft voorziet een groei in de bezetting en kameropbrengsten in 2003), leeft er onder managers ook grote bezorgdheid over de toekomst. Sommige gm’s vrezen zeer slechte bezettingsgraden; vergelijkbaar met de periode kort na de Golfoorlog. De vrees wordt gevoed door de oorlogsdreigementen van president Bush aan het adres van Irak.

De aanslagen van 11 september hebben een zichtbaar effect op het aantal Amerikanen dat ons land bezoekt. Door de aanslagen kwam aan de jarenlange groei van de bezoekersaantallen met 5 tot 8 procent een abrupt eind. Er was met één miljoen Amerikanen zelfs sprake van 1 procent daling. Conrad van Tiggelen van de Netherlands Board of Tourism verwacht dat de echte klap pas eind dit jaar goed zichtbaar wordt. ‘Ik verwacht een daling van 7 procent.’

Zuiniger
De toeristische industrie constateert deze week dat een crisis als gevolg van de aanslagen is uitgebleven. Er worden weer meer reizen geboekt dan vorig jaar, maar nu het economisch wat minder gaat, is de Nederlandse toerist wel een stuk zuiniger geworden.

De bungalowverhuurders hebben aanvankelijk goed garen gesponnen bij de nasleep van de aanslagen. De eerste maanden na 11 september groeide het aantal binnenlandse boekingen fors. Bas Hoogland van Landal GreenParks: ‘Nederlanders waren bang om in het vliegtuig te stappen, maar met een weekje in een bungalowpark op de Veluwe loop je nauwelijks risico.’